Kinas handelsminister stämd i Kanada för MR-brott i hemlandet
Kinas handelminister Bo Xilai har nära band till Jiang Zemin som inledde förföljelsen av Falun Gong. (Foto: AFP)


Kinas handelsminister Bo Xilai levererades i går eftermiddag en stämningsansökan vid Westin Hotel i Ottawa, Kanada, för sin förföljelse av Falun Gong i Kina.

Lucy Zhou från Falun Dafa-föreningen i Kanada säger att Zhan Lingdi levererade stämningsansökan i hotellets parkeringsgarage efter att Bo återvänt från ett besök hos det kanadensiska utrikesministeriet. Zhangs far, professor Zhang Kunlun är en kanadensisk medborgare som torterats av myndigheter i Kina för sitt praktiserande av Falun Gong.

Kanadensisk kravallpolis vilka tidigare hotat arrestera vem som än försökte överlämna stämningsansökan till Bo, bevittnade det hela och lade sig inte i.

En advokat som representerade Falun Gong-utövare hade sagt att kravallpolisens hot om arrestering var ”oacceptabelt” och hindrade deras rätt att utkräva ansvar för ett brott.

Bo är en av huvudpersonerna i det kinesiska kommunistpartiets förföljelse av Falun Gong. Han anklagas för att vara ansvarig för en brutal förföljelsekampanj av Falun Gong-utövare, däribland fler än 100 dödsfall till följd av tortyr i den nordöstra provinsen Liaoning där han var borgmästare 2001-2004.

Bo är nära bundsförvant med Jiang Zemin, den före detta kommunistledaren som startade förföljelsen av Falun Gong 1999. Kungörelsen av Bos besök i Kanada följdes av protester från Falun Gong såväl som människorättsgrupper och den före detta kanadensiska statsekreteraren för Asienenheten, David Kilgour.