Kinas handelsminister polisanmäls i Sverige
Kinas handelsminisiter Bo Xilai polisanmäls i dag under ett officiellt besök i Sverige, för brott mot Falun Gong-utövare i Kina. (Foto: AFP)


Svenska föreningen för Falun Dafa kommer att polisanmäla Kinas handelsminister, Bo Xilai, under hans Sverige-besök i dag fredagen 15 september. Han har tidigare i flera länder anmälts för bland annat folkmord och tortyr.  

Bo Xilai är inbjuden av svenska regeringen och kommer under fredagen att träffa både kungen och näringsminister Thomas Östros. Men han blir också polisanmäld av svenska Falun Gong-utövare för sin medverkan i förföljelsen av Falun Gong i Kina.

Polisanmälan görs för delaktighet i mord, tortyr och människorov på Falun Gong-utövare i Kina, enligt Malin Nordstrand och Vasilios Zoupounidis, representanter för Svenska föreningen för Falun Dafa.         

Bo Xilai har tidigare polisanmälts i ett tiotal länder för folkmord, tortyr, kidnappning och brott mot mänskligheten. Under sin tid som borgmästare i Dalian och senare som guvernör i Liaoning-provinsen ska han ha haft en ledande roll i förföljelsen av Falun Gong och gett direkta order om massarresteringar och massmord. Liaoning-provinsen har det högsta antalet bekräftade fall av dödade Falun Gong-utövare, 357 stycken, men det verkliga antalet anses mångdubbelt högre.

I provinsen ligger också Sujiatuns sjukhus, där de första fallen av organstöld från levande Falun Gong-utövare avslöjades i mars i år. Källor från sjukhuset säger att flera tusen Falun Gong-utövare har dött genom organstölder.

Sverige utrikesminister Jan Eliasson gav en kort kommentar till Epoch Times på torsdagen rörande Bo Xilais besök och de brott han är misstänkt för.

Hans allmänna hållning är att inte förorda isolering, inte heller av dem han inte delar uppfattning med. Det anser han inte vara god utrikespolitik. 

– Jag har instruerat våra representanter att stå för vår uppfattning i dessa frågor, sade Jan Eliasson.