Kinas handelsminister Bo Xilai polisanmäld av Falun Gong-förening i Finland
Kinas handelsminister Bo Xilai är polisanmäld i nio länder för brott i förföljelsen av Falun Gong. Senast i Finland. (Foto: AFP/Prakash SINGH)


Enligt Falun Gong-föreningen i Finland har Bo Xilai, Kinas handelsminister och före detta guvernör i Liaoningprovinsen, en av huvudrollerna i förföljelsen av Falun Gong i Kina. Den 9 september polisanmäldes han därför i Helsingfors. Anklagelsen gäller folkmord.

Bo Xilai anmäldes i samband med sitt deltagande på Asem-mötet i Helsingsfors. Detta är andra gången som Falun Gong föreningen i Finland försöker stämma en kinesisk minister.

För tre år sedan, när politbyråmedlemmen Luo Gan, dåvarande chef för Gestapoliknande 610-byrån med ansvar för förföljelsen av Falun Gong besökte Finland lämnades en anmälan in mot honom. Denna stoppades dock av den finska regeringen redan hos polisen under förevändningen att Luo Gan besökte Finland med diplomatstatus.

Hannu Järvinen, ordförande i den finska Falun Gong-föreningen säger att Bo Xilai tidigare har polisanmälts i nio länder. 

– Vi hoppas att rättvisa kan skipas denna gång. Polisen har tagit upp vår anmälan för undersökning, men till syvende och sist är det enligt polisen utrikesdepartementet som beslutar huruvida immunitet gäller eller ej, säger Hannu Järvinen.

Enligt Järvinen kan den diplomatiska immuniteten inte åberopas om anmälan gäller folkmord.

Bakgrunden till stämningsansökan utgörs bland annat av uppgifter om storskaligt olagligt fängslande, allvarlig misshandel och tortyr, och inte minst de uppgifter om omfattande organstöld från Falun Gong-utövare som nyligen kom fram.

Trovärdigheten i uppgifterna om organstölder har bekräftats bland annat i en oberoende rapport av kanadensarna David Kilgour, före detta vice minister för Asien- och Stillahavsfrågor och David Matas, jurist inriktad på människorättsfrågor, publicerad 6 juli.

På en presskonferens den 8 juni begärde David Kilgour att FN, EU och Finland, som är värdnation för Asem-mötet denna helgen, där 39 europeiska och asiatiska länder diskuterar gemensamma frågor, ska ställa krav på Kinas regering att upphöra med organstölderna och andra förbrytelser mot de mänskliga rättigheterna.

En kinesisk kvinna, Dai Ying som nyligen fått asyl i Norge, är på besök i Helsingfors. Hon berättar om tortyren hon fått utstå med bland annat elektriska batonger, som gett omfattande fysiska skador och en förlust av synen i höger öga. Hon tvingades tillverka skor 17 timmar om dagen på ett kinesiskt arbetsläger.

Hon och hennes medfångar blev grundligen undersökta med bland annat blodprover och några av hennes vänner försvann efter undersökningarna. Hon själv fick högt blodtryck och hjärtbesvär, vilket Dai tror blev kanske hennes räddning. Hon släpptes efter fem års fångenskap i arbetsläger, flydde till Japan och därifrån fick hon flyktingstatus i Norge.

Fakta Falun Gong 

Falun Gong är en qigong- och meditationsmetod, baserad på egenskaperna sanning, godhet, tålamod. 1992 spreds den till allmänheten av qigongmästare Li Hongzhi, och fick snabbt stor spridning. I slutet av 1990-talet beräknade kinesiska myndigheter att antalet utövare uppgick till 70-100 miljoner.

20 juli 1999 startade dåvarande diktatorn Jiang Zemin en kampanj för att utplåna Falun Gong. Parollen var ”förstör deras rykte, utblotta dem ekonomiskt och förgör dem fysiskt”. Den 10 juni det året stiftades 610-byrån som fick ansvaret för kampanjen mot Falun Gong.

Stölder av organ ur levande kroppar för att säljas till organtransplantationer är det senaste inslaget i förföljelsen som kommit till allmän kännedom. Det totala antalet döda är okänt, men det kända antalet stiger ständigt. Den 9/9 2006 var siffran enligt clearwisdom.net 2932.