Kinas första hangarfaryg har fått en påkostad propagandavideo
Den tibetanske sångaren Rongzhongerjia står på Kinas första hangarfartyg och sjunger om "Kinas dröm" i en ny militär propagandavideo. (Foto: Skärmdump från qq.com)


En statlig kinesisk flygplanstillverkare har producerat en påkostad musikvideo för den kinesiska militärens första hangarfartyg, Liaoning. Utifrån kommentarer i statlig media kan man misstänka att den är tänkt att locka ungdomar till flygvapnet.

I videon, som beställts av Aviation Industry Corporation of China (AVIC), står den tibetanske sångaren Rongzhongerjia i vit kostym på hangarfartyget och sjunger, medan ett plan lyfter. AVIC är ett stort konglomerat som äger över 200 företag.

Enligt det statliga mediaspråkröret Xinhua skapades videon för att hjälpa till att ”förverkliga den stora kinesiska drömmen”. Musikvideon offentliggjordes på årsdagen av grundandet av Folkets befrielsearmé, alltså det kinesiska kommunistpartiets armé. Den grundades den 23 april 1949, samma år som Folkrepubliken Kina utropades av kommunistpartiet.

Filmen innehåller klipp av kinesiska piloter som gör sig redo, sätter sig i planen och flyger i väg i bästa ”Top Gun”-stil. Som tur är använde man dock inga faktiska klipp från Hollywoodfilmen ”Top Gun”, som statliga kinesiska TV-kanalen CCTV gjorde i ett nyhetsinslag om det kinesiska flygförsvaret 2011, och som väckte stort löje på internet när det avslöjades.

Officiella kinesiska medier har länge producerat filmer där Kinas krigiska styrka hyllas, men den här elegant producerade filmen tycks vara en del av ett avsiktligt försök att nå en ny befolkningsgrupp. Enligt Xinhua var ett syfte med videon att ”egga det kinesiska folkets passionerade kärlek till landet och väcka intresset hos de stora skarorna av unga människor”.

Filmens regissör, Liu Xiaoshi, hade följande att säga om hur idéerna som visas i filmen passar in i den bild av landet som det Kinesiska kommunistpartiet försöker skapa, vilket kanske väcker viss oro hos somliga observatörer som ser hur Kina rustar upp, samtidigt som man agerar allt mer självsäkert i sitt närområde:

”Det väcker vårt
medvetande om behovet av att sträva framåt. Bara genom att förbättra sin nationella försvarskapacitet kan ett land på allvar förverkliga bestående fred och stabilitet för nationen och folket. Bara genom framsteg inom militärvetenskap och teknologi kan vi skapa trygghet för våra kamrater. Bara när hela världen har fred kan vårt kött och blod leva lyckligt.”

Rapportering av Matthew Robertson

Propagandafilmen kan ses här