Kinas försäljning av månkakor dalar på grund av antikorruptionskampanjen
Försäljningen av exklusiva månkakor gick ner med över 50 procent i år på grund av Kinas antikorruptionskampanj. (Skärmdump från food.shangdu.com)


Månkakan är ett oumbärligt tillbehör under en av Kinas stora traditionella helger, midhöstfestivalen. Men försäljningen av de här bakverken har rasat i år, vilket kan tillskrivas antikorruptionskampanjens restriktioner.

I fjol förbjöd kinesiska centrala myndigheter månkakor som gåvor bland tjänstemännen, vilket tidigare var ett vanligt sätt att ge mutor. Omsorgsfullt formade månkakor i presentförpackning, en del dekorerade med juveler, andra med speciellt utformade utrymmen som kunde fyllas med kontanter eller dyrt vin, var populära bland tjänstemän.

Försäljningsvolymen för månkakor har minskat med cirka 30 procent i år, och exklusiva månkakor har gått ner med 50 procent, mycket värre än förra året, sade Gao Kemin, generalsekreterare för Baking Professionals Committee på Shanghai Food Association i en intervju med China Business News.

Försäljningen av månkakor hade sin första nedgång förra året då de föll kraftigt, med 25 procent. Det var en minskning med över 17 miljarder yuan (ungefär lika mycket i svenska kronor) i omsättning.

”Statligt ägda företag och statliga myndigheter lade nästan inte in några order på månkakor i år”, sade Luo Tianan, ordförande i Christine International Holdings Limited, en av de största månkaksleverantörerna i Kina. ”Särskilt i stora städer som Nanjing och Changzhou, är försäljningsminskningen brant.”

Presentförpackningar med månkakor som kostar runt 200-300 yuan var ofta utsålda till och med innan helgen i Nanjing, huvudstad i östra Jiangsuprovinsen. Men det finns nu ett överskott på grund av den minskade efterfrågan, enligt den statsägda Nanjing Daily.

Butiker och marknader i centrala Nanjing gjorde också kraftiga prissänkningar mycket tidigare under säsongen, enligt rapporten.

Förutom månkakor ogillas också dyr alkohol och gratulationskort, som vanligen åtföljs av kontanter.

”Senare, när nyårshelgen närmar sig, kommer vi att börja slå ner på gratulationskort …” sade Wang Qishan, sekreterare för det Kinesiska kommunistpartiets arbetsgrupp mot korruption, vid ett politiskt möte i slutet av augusti. ”Jag tog upp detta med ständiga utskottet, och vi fick igenom en resolution om det. Alla var för den.”