Kinas före detta säkerhetschef inblandad i organstölder
Läkare bär på färska organ för transplantation på ett sjukhus i Henanprovinsen, Kina, den 16 augusti 2012. (Foto: Skärmdump via Sohu.com)


Förre kinesiske ledaren Jiang Zemins trogna anklagas för statlig organhandel. Kinas högste tjänsteman med ansvar för organtransplantation, överraskade med att offentligt ändra sin berättelse och lade skulden för statens användande av fångar som en levande organbank på tidigare högste säkerhetschefen och Jiang Zemin-trogne, Zhou Yongkang.

Uttalandet från Huang Jiefu, Kinas organtransplantationschef, hjälper till att bekräfta, om än inte bekräfta, ett brott som ingen av parterna officiellt ännu har erkänt: användandet av inte enbart dödsdömda fångar, utan även av samvetsfångar, som en väldig levande organbank.

Zhou Yongkang greps nyligen som en del av kommunistpartiledaren Xi Jinpings fortsatta kampanj mot korruptionen – en kampanj som har varit ett illa dolt försök av Xi att utrota och arrestera alla den tidigare ledaren Jiang Zemins trogna. De gripna, däribland Zhou, är de inom regimen med störst ansvar för genomförandet av Jiangs förföljelse av Falun Gong.


Zhou Yongkang, tidigare ledamot av politbyråns ständiga utskott med ansvar för säkerheten, vid Kommunistpartiets 18:e kongress i Peking den 14 november 2012. (Foto: AP Photo/Lee Jin-man)

Zhou Yongkang, tidigare ledamot av politbyråns ständiga utskott med ansvar för säkerheten, vid Kommunistpartiets 18:e kongress i Peking den 14 november 2012. (Foto: AP Photo/Lee Jin-man)

Forskare identifierar utövare av den andliga metoden Falun Gong som det primära målet för organstölderna, med början år 2000 och som befaras pågå fortfarande.

Tiotusentals Falun Gong-utövare har avrättats för sina organs skull, säger forskare, eller har fått sina organ borttagna medan de fortfarande levde, så att de skulle vara färskare.

Xi Jinping gör rent hus i Kina

Huang Jiefu, transplantationschefen och före detta vice hälsoministern, gav en lång intervju med Hongkong-baserade Peking-vänliga Phoenix Television när han gjorde uttalandena om Zhou.

Heroiskt dåd

I hans berättelse om sin egen och kollegornas heroiska kamp för att reformera Kinas oriktiga transplantationssystem sade Huang: "När vi beslutade att stoppa beroendet av avrättade fångar för organtransplantationer" var det "den mest hjälplösa perioden vi varit i."

"När man använder fångars organ så kommer den sortens situation naturligtvis att ha alla typer av skumma och svåra problem i sig. Förstår du innebörden i mina ord?", Sade han kryptiskt till den unga kvinnliga reportern.

"Det blev smutsigt, det blev skumt och svårlöst, det blev ett ytterst känsligt, ytterst komplicerat område, i princip ett förbjudet område", fortsatte han.

Detta berodde helt på det fördärvliga inflytandet från säkerhetschefen Zhou, som Huang uttryckte det. Men den nya ledningen, med sin stränga anti-korruptionskampanj, stödde honom själv och hans kolleger, och de kunde fixa reformerna, sade han.

"Stor tiger"

På frågan vilken "stor tiger" eller mäktig tjänsteman som var det största hindret, svarade Huang snabbt: "Det är bara alltför uppenbart. Alla vet om den stora tigern. Zhou Yongkang är den stora tigern; Zhou var vår politiske och juridiske sekreterare, ursprungligen medlem av politbyråns ständiga utskott. Alla vet detta. … Så beträffande varifrån avrättade fångars organ kommer, är det inte helt klart? "

Han sade att förre generalsekreteraren Hu Jintao och premiärministern Wen Jiabao både stödde reformsträvandena, och att även nuvarande generalsekreterare Xi Jinping och premiärminister Li Keqiang gjorde det.

Huang har hävdat Kina är mitt uppe i – eller som det verkar – att försöka reformera sitt beroende av fångar för sitt behov av transplantat. Om sådana reformer faktiskt är på gång debatteras bland experter.

Men i ett försök att skapa ordning och reda är det tjänstemän som den tidigare mäktige säkerhetschefen Zhou, som man lägger hela skulden på. Zhou var förvisso chef över en mycket fruktad, våldsam och genomgripande övervakningsapparat, och det var delvis under hans överinseende som fångar berövades sina organ.

Organstöld i militär regi

Där fanns också general Xu Caihou, en avsatt militär topptjänsteman som också nyligen utpekats för att ha haft överinseendet över övergreppen i samband med organtransplantation inom militären. Xu tillät tjänstemän att bana väg för stöld av organ från halvdöda människor, då fångar faktiskt fortfarande är vid li när deras vitala organ tas ut. Sådana organ är mycket bättre för transplantation, eftersom ett organs kvalitet försämras för varje minut som nytt blod inte strömmar igenom det.

Avslöjandet i Hongkong-tv av Xu Caihou som den ansvarige för organstöld – av en välkänd före detta militär kirurg som fortfarande befinner sig i Peking – kom för övrigt bara några dagar innan offentliggörandet av hans död. Och tidpunkten för hans död, som fick folk att höja på ögonbrynen, kom exakt på dagen ett år efter att han greps anklagad för mutbrott.

Båda tjänstemännen var ståndaktigt trogna Jiang Zemin, den tidigare partiledaren som initierade förföljelsen av Falun Gong och som enligt en rättighetsgrupp beordrade skördandet av organ från dess utövare.


Falun Gong-utövare spelar upp en scen med organstöld från samvetsfångar i händerna på det kinesiska Kommunistpartiet, under en demonstration i Washington den 19 april 2006. (Foto: Jim Watson/AFP/Getty Images)

Falun Gong-utövare spelar upp en scen med organstöld från samvetsfångar i händerna på det kinesiska Kommunistpartiet, under en demonstration i Washington den 19 april 2006. (Foto: Jim Watson/AFP/Getty Images)

Xi Jinping, kommunistpartiets ledare sedan slutet av 2012, har tillbringat mycket av sin energi under de senaste två åren med att rensa partiapparaten från Jiangs och hans anhängares påverkan – inklusive Zhou och Xu Caihou och deras likar.

Notorisk lögnare

Det är oklart om de senaste uttalandena om Zhous och Xus inblandning i organstölderna är en del av den kampanjen, eller om de är avsedda att säkerställa att partiet självt inte hålls ansvarigt för massmordet på människor med en andlig övertygelse, om hela historien kring den kampanjen kommer ut i ljuset i framtiden.

Huangs kommentarer visar ”hur politiserad Huang Jiefu är", säger David Matas, en medförfattare till en rapport om organskörd från Falun Gong-utövare. "Han säger vad han tror att han kan, i det aktuella politiska sammanhanget. Han ger oss inte fakta, utan vad den politiska situationen tillåter."

Hans kollega David Kilgour som är hans medförfattare till rapporten, "Bloody Harvest", sade att Huang var en fulländad lögnare som inte går att lita på förutom att han upprepar partiets linje på en viss dag: "Huang Jiefu har aldrig erkänt att organ kommer från Falun Gong. Han säger att de är bara fångar. Han har ljugit om detta hela tiden, och låtsats att Falun Gong-offren inte är organkällan," sade Kilgour.

Det råder ingen tvekan om att Zhou, som chef för den genomgripande säkerhetsapparaten, har haft en roll, och kanske en nyckelroll, i användandet av Falun Gong-utövares organ. Men om skördandet började år 2000, som bevisen visar, så var detta innan Zhous mandatperiod som säkerhetschef.

Ett annat förvirrande inslag i de senaste medgivandena är deras övergripande uppsåt: Huang Jiefu hävdar återigen att han hjälper till att skapa ett system som aldrig använder organ från fångar av något slag. Endast medborgare som frivilligt donerar organ kommer att ingå i det officiella, datoriserade distributionssystemet, som är tänkt att säkerställa att de som mest behöver en transplantation kommer att få en, sade han.

Men för bara några månader sedan omdefinierade Huang, i flera intervjuer, definitionen på medborgares frivilliga donation, och helt enkelt omklassificerade fångar som "medborgare" som hade rätt att donera sina organ. "Jag säger inte att vi är emot donationer från dödsdömda … Om en dödsdömd fånge verkligen finner sitt samvete, då kommer det inte nödvändigtvis att förhindras,” sade Huang i en intervju med Phoenix Television.

China Daily, den kinesiska regimens officiella engelskspråkiga publikation, gjorde i december förra året också klart att "fångar fortfarande är bland de kvalificerade kandidaterna för donationer," i ett citat från Huang Jiefu.

Dubbel publik

Denna ordlek – omklassificering av fångar som medborgare, där medborgarna har rätt att donera – verkar fortfarande vara gångbar.

Ethan Gutmann, som har skrivit en bok om organstölder från Falun Gong-utövare, jämförde de senaste dragen med den typ av spel som sågs under Joseph Stalin. "För partiet internt, för läkarna som måste veta, ger Huang Jiefu en intervju som sannolikt inte kommer att uppmärksammas utomlands, och han säger: Var inte orolig. Fångar kommer att donera frivilligt nu", skrev Gutmann i ett mejl.

Gutmann fortsatte: "Och sedan, av hänsyn till västerländska uppfattningar, säger Huang Jiefu att inga fångar alls skördas. Men det är alltför hastigt påkommet. Det är inte någon bra lögn, det är nästan respektlöst. Endast de i Väst som verkligen vill bli lurade skulle acceptera ett sådant uppenbart bete och omsvängning."

Översatt från