Kinas FN-delegation smutskastade uigurisk ledare
Ett 20-tal aktivister demonstrerar den 1 augusti 2011 framför den kinesiska ambassaden i Wien för att protestera mot förtrycket av Kinas uiguriska minoritet i Xinjiangregionen. (Foto: Dieter Nagl/AFP/Getty Images)


Kinas delegation i FN försökte smutskasta en hög representant för folkgruppen uigurerna innan han skulle tala på en presskonferens om Kinas dåliga människorättssituation, enligt en människorättsgrupp.

Dagarna innan Kinas Universal Periodic Review, eller UPR (en granskning av landets människorättssituation) försökte den kinesiska delegationen misskreditera Dolkun Isa, ordföranden för uiguriska världskongressen genom en smutskastningskampanj med avsikt att påverka utländska medier, enligt den ickestatliga organisationen Unrepresented Nations and Peoples Organization (UNPO).

I ett brev som publicerades i fredags avslöjade UNPO att en person som arbetade för utländsk media skickat ett email till organisationen där det förklarades hur den kinesiska delegationen i Genève spred falska uttalanden om Isa. I dessa lät man påskina att han hade med terroristaktiviteter att göra.

Isa skulle tala på en presskonferens i Genève den 22 oktober, under Kinas UPR, för att tala om hur den Kinesiska kommunistpartiet fortsätter att kränka det uiguriska folkets mänskliga rättigheter.

UNPO skriver att Kinas smutskastningskampanj mot Isa syftade till att dra bort uppmärksamheten från Kina förfärliga behandling av den uiguriska minoriteten, och man kallade Kinas försök för ”grundlösa anklagelser mot en framstående uigurisk aktivist” och kallade det hela för politiskt motiverat.

”Uiguriska världskongressen och Isa fördömer våld,” stod det i uttalandet. Där förklarades vidare att UNPO och Uiguriska världskongressen vill se en fredlig lösning på konflikter och ”välkomnar en oberoende och internationell undersökning av Kinas påståenden om terrorism bland uigurer”.

Kina försöker länka uiguriska dissidenter och grupper till internationell terrorism och försvarar sitt förtryck av den uiguriska regionen Xinjiang (som uigurerna själva kallar Östturkestan). Man försöker koppla samman dem med separatism, terrorism och extremism, enligt UNPO.

Experter är skeptiska till Kinas påstående om att man står inför ett terroristhot och har kraftigt ifrågasatt landets position i frågan, enligt UNPO.

Isa, en välkänd aktivist för uigurernas sak, flydde från Kina 1997 och sökte asyl i Europa, där han senare fick tyskt medborgarskap. 2012 mötte han representanter för den amerikanska kongressen för att diskutera hur uigurer behandlas i Kina. Kina försökte stoppa mötena.

Xinjiangprovinsen har tidigare drabbats av våldsamma oroligheter, som ett resultat av att Kina kontrollerar invånarna allt hårdare och försöker utveckla det naturresursrika området. Elva uigurer dödades i fem olika räder mellan den 25 september och den 11 oktober, enligt Radio Free Asia.


Översatt från engelska