Kinas chef för statliga tillgångar utreds
En bild på Jiang Jiemin från en hemsida tillhörande det mäktiga organ som övervakar Kinas statligt ägda företag. Posten togs senare bort från sidan, efter att nyheten om att han utreds meddelades. (Skärmdump via Epoch Times)


Generaldirektören för det departement som övervakar statligt ägda företag i Kina utreds för korruption av kommunistpartiets interna disciplininspektion, enligt ett kort uttalande från statliga nyhetsbyrån Xinhua på söndagen.

Jiang Jiemin har tidigare varit verksam i flera årtionden inom den statliga oljesektorn, och senast var han chef för China National Petroleum Corporation, en jätte inom oljeindustrin. Meddelandet innebär att han är den femte oljekadern som utreds under de senaste veckorna. Fyra högt uppsatta tjänstemän vid China National Petroleum Corporation har också nyligen fallit i onåd och utsatts för korruptionsutredningar.

Jiang utsågs till chef för administrationen för statliga tillgångar i november förra året, när han även blev medlem av centralkommittén, en grupp bestående av över 300 högt uppsatta tjänstemän inom kommunistpartiet som kontrollerar regeringen. Han har nu även utmärkt sig genom att vara den första medlemmen av centralkommittén som utreds för korruption sedan den nya partiledningen tillträdde i november förra året.

Det är meningen att meddelandet om att Jiang ska utredas ska ses som en del av den antikorruptionskampanj som kommunistpartiets ledare Xi Jinping, som tog över förra året, lovar ska utrota korruption inom partiet. Den ska attackera både ”flugor och tigrar”, det vill säga både lägre tjänstemän och högt uppsatta partikadrer. Korruptionsutredningar är också ett lägligt och gärna använt sätt att eliminera rivaler i det Kinesiska kommunistpartiets brutala värld.

Det förmodade skälet till utredningen mot Jiang var en revision som visade ekonomiska avvikelser efter att han lämnade China National Petroleum Corporation för att tillträda sin nya post i mars i år, enligt affärstidningen Caixin.

Men de som bevakar partiet har fäst stor vikt vid att nyheten om utredningen mot Jiang kom bara några dagar efter att South China Morning Post, en engelskspråkig dagstidning i Hongkong, rapporterade att den förre ledaren för inhemsk säkerhet, Zhou Yongkang, också utreddes för ”disciplinöverträdelser”, ett ord som inte sällan betyder korruption.

Jiang Jiemin är Zhou Yongkangs skyddsling, och Zhou har ett stort nätverk av skyddslingar inom oljeindustrin, där han på allvar började sin bana inom partiet. Epoch Times har under en tid fått höra från källor i Peking att Zhou Yongkang är föremål för en utredning.

Söndagens meddelande om utredningen mot Jiang Jiemin hade sitt förspel tidigare i år i form av en serie prominenta och kritiska rapporter i medier där tidigare anställda inom PetroChina, China National Petroleum Corporations börsnoterade gren, anklagade Jiang för korruption och oegentligheter i hur han styrde företaget. Politiska analytiker sade att sådana nyheter bara skulle kunna bli förstasidesstoff på Kinas internetportaler om propagandamyndigheterna tillät det. Man antydde på så vis att Jiangs dagar sannolikt var räknade.

Den myndighet som Jiang tills nyligen ledde, Övervaknings- och administrationskommissionen för statliga tillgångar, reagerade snabbt på meddelandet att dess (nu före detta) chef utreddes för korruption.

En artikel från den 28 augusti, där man i detalj berättade om hans ”undersöknings- och forskningsresa” till Aviation Industry Corporation of China, en enorm statligt styrd flygplanstillverkare, rensades bort från myndighetens hemsida. Den handlade om hur Jiang gjorde sitt bästa för att ”göra besök för att implementera partiets masslinjeutbildning och praktiska aktiviteter”, ett nytt propagandainitiativ från Xi Jinping.

Dessutom har alla bilder på den allvarlige Jiang försvunnit från den bildkarusell med ledare som finns på myndighetens förstasida.

Översatt från engelska