Kinas antikorruptionskampanj närmar sig toppen
Zeng Qinghong, förre regimledaren Jiang Zemins andreman, sägs nu av flera källor vara nära att rensas ut ur partiet. (Foto: Feng Li/Getty Images)


Kinesiska kommunistpartiets ledare Xi Jinpings antikorruptionskampanj eskalerar, enligt Epoch Times källor. Nu närmar den sig den största ”tigern”: Jiang Zemin – den tidigare partiledaren och Xi Jinpings politiska rival.

Många av Jiang Zemins högt uppsatta allierade har redan rensats ut i antikorruptionskampanjen.

Epoch Times har fått tag på exklusiva uppgifter om att Kinas tidigare vicepresident och andreman i Jiangs fraktion, Zeng Qinghong, sitter i husarrest. Hans bror Zeng Qinghuai ska ha belagts med reseförbud, och får inte lämna landet.

Den tidigare vice ordföranden i centrala militärkommissionen, Guo Boxiong, har överlämnats till åklagare. Guo tillhör också Jiangs krets.

Dessutom ryktas i Shanghai att Jiang Zemins två söner, Jiang Mianheng och Jiang Miankang, utreds av partiets organ för korruptionsbekämpning: centralkommissionen för disciplininspektion.

Den USA-baserade Kinaexperten Ji Da tror att överlämnandet av Guo till åklagare är upptakten på ett kommande gripande av Jiang Zemin och Zeng Qinghong.

Bröderna Zeng

Ji Da berättade för Epoch Times att båda bröderna Zeng ligger riktigt illa till. Zeng Qinghong sitter i husarrest i Peking, och är precis som sin bror förbjuden att lämna landet. Tidigare gick rykten om att hans bror redan har gripits.

Zeng Qinghong, 76, är den i Jiangs krets som tidigare ansvarade för Hongkong. Källor nära regimen säger att det var han som planerade kuppen för att störta Xi Jinping, och att han hade en viktig roll i en sammansvärjning för att mörda honom.

Hans bror Zeng Qinghuai var partitjänsteman och kommissionär i Hongkong under regimens kulturministerium. Han samarbetade med Li Dongsheng, tidigare vice ordförande för Kinas statliga television, CCTV, med att förse höga partitjänstemän med vackra kvinnor.

Det är troligt att bröderna Zeng blir nästa mål i antikorruptionskampanjen.

Zeng Qinghongs syskonbarn, Wang Xiaoling, avsattes dessutom som vice borgmästare i Guangzhou och som sekreterare för disciplininspektionen i slutet av förra året.

I början av året betonade statliga medier återigen att ingen kommer att skonas i antikorruptionskampanjen, vilket antyder att Zeng Qinghong snart kommer att utredas.

Jiangs söner övervakas

Den Shanghaibaserade advokaten Zheng Enchong sade att han hört från en pålitlig källa att båda Jiang Zemins söner – Jiang Mianheng och Jiang Miankang – står under intern övervakning. Deras brott har undersökts grundligt, och deras tillgångar har frusits.

Enligt Zheng är det bara en tidsfråga innan skandalen blottas. Zheng sade att disciplininspektionen kommer att slå till hårt mot ”Shanghaigänget” och att Jiangs allierade är livrädda.

Provinschef som deltagit i förföljelse utesluts ur kommunistpartiet

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri