Kinas ambassad bakom attack mot Falun Gong i Mexico City
Männen som skickats för att demontera Falun Gongs paradvagn arbetade snabbt och effektivt. Den lokala representanten som beordrade dem att göra det, Hector Lopez, sade att det var på "förslag" av den kinesiska ambassaden, vars syfte är att tysta Falun Gong över hela världen. (Foto: Miguel Mendoza Castro / The Epoch Times)


När den kinesiska ambassaden i Mexico City fick den lokala representanten i Chinatown att förstöra Falun Gongs paradvagn för två veckor sedan, kunde den inte ha gissat att det skulle slå tillbaka på dem så illa som det gjorde. Försöket att göra Falun Gong osynligt ledde istället till att utövarna möttes med sympati och att metoden blev känd över hela landet.

Händelsen inträffade under det kinesiska nyårsfirandet och Hector Lopez ville inte att nyårsfirandet skulle störas av en grupp som både Peking och den kinesiska ambassaden i Mexiko är emot. Som representant för företagen i Chinatown står han i tacksamhetsskuld till ambassaden och har ett nära samarbete med den.

Åskådare såg undrande på när ett team av stora och kraftiga män, som senare visade sig vara kommunalt anställda, slet sönder den klargula paradvagnen. En journalist från tidningen La Razón filmade händelsen och filmen spreds genom YouTube och den mexikanska pressen till allmänheten.

Efter att den berömda journalisten Denise Maerker avslöjat händelsen på bästa sändningstid i sitt program Starting Point på Mexikos nationella tv-station Televisa, medgav tjänstemän från Cuauhtémocs distrikt, där Chinatown ligger, att ”övergrepp” hade skett.

Många mexikaner hade aldrig hört talas om Falun Gong, en kinesisk andlig meditationsmetod med fem övningar och fokus på principerna sanning, godhet, tålamod och den förföljelse utövarna utsätts för i Kina, innan de såg Maerkers program.

Mexikaner var förvånade över det sätt som Falun Gong-gruppen hade behandlats, och oroliga över följderna.

– Vilken lag följer vi här? Mexikos eller Kinas, frågade Denise Maerker tillspetsat i slutet av sitt program.

Lopez har svaret på den frågan. I ett politiskt analysprogram samma natt förklarade Lopez att vad honom beträffar, eftersom Falun Gong är förbjudet i Kina, är utövare ovälkomna i Mexikos Chinatown.

– Jag frågade honom om de [ambassaden] pressade honom, och han sade: ”Ahhh … de föreslog det”, sade Denise Maerker i en intervju med Epoch Times.

– Men han ville inte berätta detta inför en kamera. Han beklagade senare att han erkänt detta trots att kameran inte var på, sade hon.

Maerker tog inte med denna kommentar i sin sändning eftersom den kinesiska ambassaden inte skulle ge henne en intervju där hon kunde få påståendet bekräftat.

Epoch Times ringde och skickade e-post till den kinesiska ambassaden i Mexiko för att få en kommentar, men de svarade inte.

Vid andra tillfällen har Lopez avslöjat sin relation till ambassaden. Den 5 februari, den dag då paradvagnen förstördes förklarade han för Gerardo de la Concha, en politisk kommentator och stödjare av Falun Gong som var på plats, att hans jobb är att vara ”mellanhand” mellan de lokala handlarna och ambassaden, samt att han ”representerade”, ambassadens intressen i området. Ambassaden hade klargjort att närvaron av Falun Gong inte var önskvärd, enligt honom.

Den kinesiska ambassaden utövar ofta stort inflytande över kineser i förskingringen och Chinatown, särskilt i Latinamerika.

Videon av händelsen den 5 februari visar att Lopez är synlig och närvarande: han stod bredvid vagnen i en svart kinesisk jacka prydd med en drake, rökte cigarrett och såg på hur hans män tog isär vagnen.

I en intervju med Epoch Times motiverade Lopez rivningen av paradvagnen.

– De kommer för att introducera en meditationsmetod som är förbjuden i Kina, och alla här är kineser. Så de är inte välkomna. … De hindrades återigen från att delta på söndagen eftersom de inte hade tillstånd och inget tillstånd att komma för att öva sin meditation, sade Lopez.

Han hade två år tidigare sagt samma sak till Rosaura Pliego, den Falun Gong-utövare som organiserade paradvagnen, och då kastades hon och hennes kamrater ut från Chinatown. De hade gått till området under det kinesiska nyårsfirandet för att lära ut sina övningar och dela ut flyers om metoden och förföljelsen.

Efter händelsen för två år sedan kontaktade Pliego  den här gången, innan det kinesiska nyåret, kommissionen för mänskliga rättigheter i Mexico. Egentligen borde det ha varit onödigt men hon ville vidta försiktighetsåtgärder.

Del 2: Brevet från Kommissionen för mänskliga rättigheter ignorerades.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/world/chinese-embassy-ordered-mexico-city-attack-on-falun-gong-float-51360.html