Kina vill tygla sin cyberarmé
Kinesiska soldater ur Folkets befrielsearmé. Kommunistpartiet vill nu skaffa sig bättre kontroll över sina militära hackare, enligt källor. (Andy Wong - Pool/Getty Images)


Kinas enheter för cyberkrigföring ska enligt källor samlas under en enda kommandostruktur.

Det är Bloomberg som skriver att icke namngivna källor sagt att kommunistpartiet under det femte plenumet diskuterade att ställa alla cyberenheter under centrala militärkommissionens kontroll.

Epoch Times analytiker Joshua Philipp skriver att den föreslagna omvälvningen tycks syfta till att ge statsrådet (Kinas officiella ministerkabinett) mer kontroll, och att man därmed berövar Folkets befrielsearmé lite av sitt självbestämmande.

Philipp, som tidigare utforskat Kinas dunkla strukturer för cyberkrigföring och stölder av intellektuell egendom, menar att det är en del av en omstrukturering av hela militären. I september meddelade Kinas president Xi Jinping att Folkets befrielsearmé skulle skäras ner med 300 000 man.

Flera källor har sagt till Epoch Times att den kinesiska regimen har problem att kontrollera finansieringen av militära hackare, och att man nu vill försöka bekämpa korruption inom den sektorn.