Kina utfärdar virusvarning sedan 22 barn avlidit
Barnen drabbas värst av den mycket smittsamma virussjukdomen EV71. Symptomen uppträder i munnen och på händer och fötter. (Foto: AFP)


Kina utfärdade en nationell virusvarning sedan 22 barn rapporterats att ha dött i ett allvarligt virusutbrott i östra delen av landet.

Virusvarningen inträffade samma dag som OS-facklan anlände till Macao och därmed återvänt till det kinesiska fastlandet.

Viruset antas vara enterovirus 71 (EV71) och drabbar hjärnan, hjärtat och lungorna och det kan i vissa fall orsaka allvarliga skador. Det tros ha haft tidigare utbrott i Kina, men inget lika allvarligt som detta. Utbrottet är det senaste orosmomentet för Kinas kommunistregim som står som värd för årets sommarolympiad.

Lördagens larm kom efter att antalet smittade med EV71 sköt i höjden i staden Fuyang, som drabbats hårdast. Viruset påverkar mest små barn.

Föräldrar har anklagat de lokala myndigheterna för att mörklägga virusutbrottet. Man tror att de första fallen rapporterades i mars, men myndigheterna tros först ha agerat och utfärdat larm efter det att viruset spridit sig snabbt under förra veckan.

Virusutbrottet har väckt upp rädslor för en upprepning av sars-epidemin som drabbade Kina 2003. Den kinesiska regimen reagerade på den med en omfattande medial mörkläggning ända tills viruset spred sig mycket snabbt i Kina, dess grannländer och andra delar av världen. Vid den punkten bytte regimen kurs och hävdade efter några månader att man agerat och ”isolerat sars”.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-5-3/70160.html