Kina tiger om satellitnedskjutning
Omvärlden kräver en förklaring till kinas egen nedskjutning av en vädersatelit. (Foto: AFP/Mauricio Lima)


Omvärldens krav på en kinesisk förklaring till nedskjutningen av en av landets egna vädersatelliter tilltar i styrka. Satelliten uppges ha sprängts av en medeldistansrobot och Kina blev därmed det tredje landet efter USA och Sovjetunionen som skjutit sönder ett föremål i rymden. Det har väckt fruktan om en förnyad militär kapprustning.

– Vi har bett kineserna att ge oss mer detaljer kring vad de har gjort, varför de har gjort det och att bättre förklara det, helt enkelt eftersom vi känner oro inför det inträffade, sade Tom Casey, talesman vid USA:s utrikesdepartement.

Flera av USA:s allierade har fördömt nedskjutningen och runtom i världen krävde tidningarnas ledarsidor att rymdvapen ska förbjudas. I Indien väckte robotprovet farhågor om att Kina kan hota det ambitiösa indiska rymdprogrammet.

Vissa analytiker tror att den oväntade nedskjutningen är ett försök att tvinga USA att inleda förhandlingar om ett rustningsavtal. Andra tror tvärtom att det spelar amerikanska hökar i händerna.

Kina har hittills inte bekräftat nedskjutningen, men en talesman för utrikesdepartementet förnekade att Kina avser att militarisera rymden.