Kina ställer in dialog med Storbritannien om mänskliga rättigheter
Storbritanniens premiärminister David Cameron (till vänster) och Kinas premiärminister Li Keqiang deltar i en ceremoni i folkets stora sal i Peking den 2 december 2013. Cameron inledde under detta besök en dialog om mänskliga rättigheter med Kina som dock Kina nu ensidigt har ställt in. (Foto: Ed Jones/Getty Images)


De kinesiska myndigheterna dumpade nyligen sin dialog om mänskliga rättigheter med den brittiska regeringen, och citerar ”oansvariga och vårdslösa yttranden” från Storbritanniens sida om situationen rörande mänskliga rättigheter i Kina.

En färsk rapport gällande mänskliga rättigheter i Kina från den brittiska regeringen sades ha ägnat sig åt ”orimligt förtal och kritik”.

The Human Rights and Democracy Report 2013, utgiven av Utrikes- och Samväldesministeriet i Storbritannien (FCO) den 10 april, kallade Kina för ”ett land som inger oro”.

Rapporten ger i grunden samma beskrivning av människorättssituationen i Kina som tillhandahålls av internationella människorättsgrupper och andra västerländska regeringar, däribland USA.

”Kinas ekonomiska tillväxt fortsätter att bidra till förbättrade ekonomiska och sociala rättigheter för många kinesiska medborgare”, konstaterar rapporten inledningsvis. ”Men, medborgerliga och politiska rättigheter är fortfarande föremål för stora inskränkningar.”

Avsnittet om Kina går sedan igenom de viktigaste fallen med kränkningar av de mänskliga rättigheterna under det senaste året. Den erkänner även försiktigtvis vissa framsteg gällande mänskliga rättigheter i Kina, till exempel löften som avlades i november (men senare togs tillbaka) att Kina skulle sluta använda organ från avrättade fångar för transplantation.

Kinas utrikesdepartement specificerade inte vilken del av rapporten som är ”oansvarig och vårdslös”.

Hua Chunying, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet, kunde dock ge en liten inblick i vilka tankegångar som ledde till att den kinesiska regimen avbröt dialogen med Storbritannien

När man deltar i en dialog mellan människor och mellan länder,” sade Hua under en frågestund med reportrar, och som finns publicerad på internet, ”bör principen om jämlikhet och ömsesidig respekt följas. Syftet är att genom dialog öka förståelsen, öka det ömsesidiga förtroendet och främja samarbete.”

Beskrivningar av hur kinesiska medborgares mänskliga rättigheter kränks av kommunistpartiets säkerhetsstyrkor verkar inte vara i överensstämmelse med den andan, enligt den kinesiska uppfattningen.

Hua sade att rapporter som dem från Storbritannien ”använder mänskliga rättigheter som ursäkt för att blanda sig i Kinas inre politik och suveränitet inom rättsväsendet.”

En talesperson för Utrikes- och Samväldesministeriet i Storbritannien sade i ett uttalande som lästes upp via telefon, att ”Vi är besvikna över att den kinesiska regeringen i förra veckan ensidigt sköt upp den dialog som skulle äga rum den 16 april.”

Talesmannen fortsatte: ”Det är inte vår sak att säga varför den sköts upp … Vi ser dialogen som en viktig del av de bilaterala förbindelserna med Kina. ”

Premiärminister David Cameron och Kinas premiärminister Li Keqiang enades i december 2013 om att inleda dialogen.

Storbritannien verkade inte ångra sin rapport om mänskliga rättigheter i Kina. Talespersonen uppgav att det inte fanns några planer på att ändra rapporteringen om förhållandena i Kina. ”Vi står helt bakom rapporten”, sade talespersonen.

Översatt från engelska.