Kina slipar sin mediastrategi
Enligt experter har internets växande betydelse tvingat den kinesiska regimen att rapportera annorlunda om incidenter. (Foto: Frederic J. Brown/AFP/Getty Images)


Det kinesiska kommunistpartiet verkar ha ändrat strategi när det gäller hur statsstyrda media rapporterar. Incidenter som tidigare skulle ha mörklagts rapporteras nu om snabbt. Enligt experter är det den ökade internetanvändningen som tvingat regimen att agera.

Cheng Xiaonong, chefredaktör på kvartalsjournalen Modern China Studies kommenterade det nya tillvägagångssättet.

– Med det här nya sättet rapporterar de mycket snabbt om saker och ting. Det är en ny taktik, men målet är detsamma, att manipulera människor och därmed kontrollera de beslut de fattar, sade han.

Ett exempel på det nya sättet att agera inträffade på eftermiddagen den 25 februari. Tre uigurer satte eld på sig själva inuti sin bil på en gata full med människor i Peking, i vad som verkar varit en protest. Regimens språkrör Xinhua rapporterade om händelsen inom en och en halv timme och följde upp med fem uppdateringar. Den typen av snabb reaktion har man sällan sett tidigare.

En dag senare klättrade en 75-årig man upp i ett telefontorn i närheten av Dazhongsis tunnelbanestation i Peking, för att protestera mot att ingen tagit hans klagomål om en ekonomisk skandal på allvar. Åtta timmar senare togs han ner av brandmän. Alla större media i Peking rapporterade om incidenten. Tidigare hade den typen av rapporter sannolikt blivit stoppade.

– Kommunistpartiet inser att deras traditionella sätt, att tvinga folk att läsa vad partiet vill att de ska läsa, inte längre fungerar. Internet har en balanserande roll när det gäller kontrollen över människors tillgång till information, sade Cheng.

Enligt Hongkongbaserade tidningen Mingpao vill regimen vara först med att rapportera om händelser som skulle vara svåra att dölja, så de i stället kan styra opinionen genom att ge det första intrycket.

Zhang Wei Guo, chefredaktör på tidskriften Hong Kong Trend och expert på Kinas media, höll med.

– På grund av internet kan den kinesiska regimen inte längre kontrollera media som tidigare utan måste nu ta täten, sade han.

Zhang säger att regimen ser det som att man vill ”ta tillbaka rätten att tala från västerländska media”.

När rapporter från utländska media läcker in i Kina via internet kommer statlig media med sina tidiga rapporter redan ha skapat en ram genom vilken nyheten ses.

I fallet med uigurernas självförbränning utelämnade Xinhua många detaljer, såsom de protesterandes orsaker till sitt handlande och deras etniska bakgrund och man lade tonvikten vid hur regimen försökte rädda de skadade personerna. Genom att inte informera om att de var uigurer och att deras bil var registrerad i Xinjiang avpolitiserade Xinhua effektivt incidenten.

I fallet med den gamle mannens protest i telefontornet var den officiella versionen att den gamle mannen protesterade för att han var tillfälligt sinnesförvirrad och betonade hur brandmännen riskerade sina liv för att rädda honom. Återigen ignorerades den politiska kontexten, alltså den kinesiska regimens grasserande korruption.

Enligt Cheng var responsen på fallet med Yang Jia en vändpunkt för regimens mediataktik.

Enligt uppgift dödade Yang den 1 juli 2008, på årsdagen av kommunistpartiets grundande, sex poliser i protest mot de övergrepp polisen utsatt honom för. Nyheten om vad han gjorde blev en sensation på internet och Yang blev ett slags nationell hjälte och en symbol för motstånd mot förtrycket. 

I det fallet gjorde statlig medias långsamma rapportering om vad som hände att en berättelse där Yang var någon som protesterade mot övergrepp växte sig stark på internet.

Cheng anser att denna nya taktik kan komma att visa sig mer effektiv än de gamla försöken att bara censurera nyheter.

– Somliga personer som tidigare var frustrerade över staten kan nu vinnas tillbaka. De kommer tro att saker och ting har förändrats, sade Cheng.

Samtidigt arbetar regimen
på mer än ett sätt för att kontrollera vilka nyheter som når fastlandet.

– Kina har försökt lobba västliga media och reportrar utanför Kina så att de ska föra regimens talan, sade Cheng.

Cheng ser denna nya utveckling som en utmaning för oberoende media som rapporterar om Kina.

– Oberoende media kan inte bara rapportera, utan måste analysera nyheter så att folk förstår hur mycket som förvrids och inte är sant. Dessa media måste vara mycket välinformerade om situationen i Kina, men även förstå varför saker är som de är, sade Cheng.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/13249/