Kina ska reformera sina statligt ägda företag


Den kinesiska regimen har tillkännagivit en sedan länge väntad plan för att reformera sina statliga företag. Planen, som kommer vid en tid då Kinas ekonomi saktar ner och landets ledare Xi Jinping driver en hård kampanj mot korruption, får dock kritik för att vara ineffektiv, och mest ett sätt att maskera de statliga företagens stora ekonomiska problem.

Enligt de riktlinjer som kommunistpartiets centralkommitté och statsrådet – Kinas ministerkabinett – presenterade, ska kinesiska myndigheter ”förbättra de statligt ägda företagens kompetens och göra dem till fullt oberoende marknadsaktörer”, enligt statliga nyhetsbyrån Xinhua.

Statliga företag ska kunna arbeta med privata investerare och sälja aktier till anställda, och vissa företag ska gå samman för ökad internationell konkurrenskraft, rapporterade Xinhua, men inga specifika planer på sammanslagningar nämndes. Telekomindustrin, liksom energiindustrin har tidigare nämnts som möjliga kandidater för sammanslagningar. Reformerna ska vara genomförda 2020.

Korruption och svågerpolitik

Kina har över 155 000 statligt ägda företag i alla möjliga branscher, från telekom till olja, stål, flyg och banker. De statligt ägda företagen har tiotals miljoner anställda, men har ett rykte om sig att vara nästen för korruption och svågerpolitik.

Kommunistregimen har tidigare försökt omstrukturera och effektivisera den stora statliga sektorn. Förre premiärministern Zhu Rongji stängde tusentals statligt ägda företag på 90-talet. 2013 gjordes nya försök, och nu är det alltså dags igen.

Trots att man nu signalerar att man överlämnar den dagliga driften till företagens chefer så påpekar man att man tänker bibehålla en stark partinärvaro i företagen. Enligt Xinhua ska den rentav stärkas, för att se till att ”företagsledare inte vågar, kan eller vill vara korrupta”.

Döljer det verkliga problemet

Mike Shedlock, investeringsrådgivare på amerikanska SitkaPacific Capital Management menar dock att det här främst handlar om att dölja att de flesta statligt ägda företag är konkursmässiga.

”Kina skulle inte behöva ’aktivt introducera olika investerare’ om de statligt ägda företagen var solventa. I stället är det rätt tydligt att Kina hoppas överföra massiva felinvesteringsförluster till allmänheten. Kina behöver dumskallar för att rädda systemet”, skrev han på sin blogg.

Rapportering av Frank Fang och Larry Ong