Kina planerar ”rankningssystem” för advokater
Poliser utanför Xiannings mellandomstol i Hubeiprovinsen. Kina planerar nu ett system för att kontrollera vilka fall olika advokater får ta. (STR/AFP/Getty Images)


Kina planerar att införa ett system för att kontrollera vilka typer av fall advokater får ta, men somliga fruktar att det ska bli ytterligare en mekanism för att förtrycka för regimen misshagliga advokater.

Voice of America (VOA) rapporterar att juridikprofessor Chen Weidong på Renminuniversitetet berättade om det planerade systemet på ett symposium i Guangzhou. Chen, som själv arbetat på lagförslaget, sade att ”advokater kommer att behöva särskilda kvalifikationer för att ta olika sorters fall”.

Det finns fortfarande inte många detaljer om planen än, men människorättsadvokater, som satts under hård press av regimen på senare år, har redan uttryckt oro.

Advokaten Chen Jiangang sade till VOA att han trodde att människorättsadvokater kommer att ”helt slås ut” ur det kinesiska rättssystemet i och med det här planerade rankningssystemet.

Professor Zhang Qianfan på Pekinguniversitetet sade att han trodde att ”maktmissbruk kommer att vara oundvikligt” när det gäller den här rankningen, oavsett vad det blir för standards och vem som ska besluta om dem.

De flesta kinesiska domar bygger på framtvingade bekännelser