Kina planerar för nordkoreansk kollaps
Denna odaterade bild från Nordkoreas officiella nyhetsbyrå, Korean Central News Agency (KCNA) den 12 januari 2014, visar Nordkoreas ledare Kim Jong-Un (längst fram till vänster), inspekterande koreanska folkarméns (KPA) enhet 534. (Foto: KNS/AFP/Getty Images).


Kinas militär har gjort förberedelser i händelse av att den Nordkoreanska regimen faller, enligt ett läckt militärt dokument.

I planen ingår ökad gränsövervakning, inrättande av flykting-/koncentrationsläger längs gränsen, och internering av viktiga nordkoreanska ledare, rapporterade Japans Kyodo News i början på maj, där läckta militära dokument citerandes.

Peking kommer i så fall initialt att ta militär kontroll över Nordkorea och hjälpa Kim Jong-Uns äldre bror, Kim Jong-Nam, att ta över makten.

Enligt Kyodo News hade dokumentet släppts efter att Koreas ledare Kim Jong-Un hade låtit avrätta sin farbror, Jang Song-Thaek, i december förra året.

Jang Song-Thaek var den näst mäktigaste mannen i landet och anklagades för att vara en förrädare. Han var också känd i Peking som en av dess bästa vänner i Pyongyang.

Kim Jong-Nam har bott i Peking och Macau under en lång tid och är också känd som Peking-vänlig.

Även om Nordkorea är beroende av Peking för sin överlevnad, har relationerna mellan Peking och den unge Kim Jong-Un, som är utbildad i Schweiz, varit ansträngd.

Wu Fan, redaktör för tidskriften China Affairs, sade till den New York-baserade New Tang Dynasty Television att Kim Jong-Un har isolerat sig.

”Kim Jong-Un dödade de pro-kinesiska personerna, vilket har lett till en mycket spänd relation mellan Kina och Nordkorea, så hans styre är mycket svårt.”

När det gäller möjligheten till en återförening av Nord- och Sydkorea, så var Wu skeptisk, och sade:

”De kommer att skicka Kim Jong-Uns bror tillbaka till Nordkorea till makten och främja en del nya makthavare, och stoppa Nordkoreas och Sydkoreas återförening. De kommer att låta hans bror regera med en ekonomisk reform och öppnande mot omvärlden, förvaltad av Kina men fortfarande styrd av ytterligare en någon från Kim-dynastin. Det kinesiska kommunistpartiet kommer troligen att göra Nordkorea till sin fjärde provins i nordost. Jag tror att kinesiska kommunistpartiet nu har för avsikt att skicka armén för att gripa Kim Jong-Un omedelbart så fort det finns tecken på problem.”

Nyligen rapporterade den sydkoreanska tidningen Chosun Ilbo att det hängde en skylt i Kang Kon militärhögskolan i Nordkorea som löd: ”Kina är en överlöpare och vår fiende.”

Översatt från engelska.