Kina: otacksam arbetsgivare för spioner
Kinesiska spioner har varit aktiva när det gäller att stjäla högteknologisk information från USA. Flera kinesiska ingenjörer har åtalats för att ha stulit känslig högteknologisk information under de senaste åren. (Foto: Eliot J Schechter/ Getty Images)


När fyra amerikanska hemliga agenter och tio ryska ”mullvadar” utväxlades den 10 juli på flyplatsen i Wien torde det ha väckt en viss avundsjuka hos spioner i Pekings tjänst. Den kinesiska regimen har under åren visat att man inte räddar sina egna spioner när de grips.

Den ryska spionhistorien har väckt fantasin hos den amerikanska allmänheten med sina kalla kriget-liknande intriger och detaljer som hämtade från filmens värld (som till exempel en rysk femme fatale som levt ett dubbelliv). Vad många inte vet är att dessa nya ryska spioner är karikatyrer av sina företrädare. Deras kompetens är tveksam och de måste bevisa för sin arbetsgivare att de duger och att informationen de hämtar in är värdefull.

Deras kompetenta och slipade kinesiska motsvarigheter däremot, utgör ett smygande hot mot USA.

Den amerikanske kongressledamoten J Randy Forbes uttryckte sin oro över de ”avsiktliga och metodiska spionagemetoder som används av tränade spioner, studenter och civila” med anledning av gripandet av fyra kinesiska spioner 2008.

– Kina utgör det främsta spionhotet mot USA. Effekterna av det här hotet är verkliga, och utgör en fara för USA:s intressen, sade Forbes.

Enligt FBI:s beräkningar opererar upp till 3200 frontföretag i USA, vars egentliga verksamhet är att samla in hemlig information om den amerikanska regeringen och företag. Bara några av dem har avslöjats. Det amerikanska justitiedepartementet har dömt 44 personer i 26 fall sedan mars 2008 och nästan samtliga av dessa sitter nu i federala amerikanska fängelser, enligt Washington Post.

Det mest kända och dramatiska fallet är kanske Larry Wu Tai Chin, som arbetade för CIA i 30 år, fram till 1985, när en avhoppad kinesisk ämbetsman avslöjade att han sålt hemliga dokument till Kina sedan 1952.

Medan han väntade på dom försökte Chin få hjälp från Kina genom att överlämna den då fängslade demokratiaktivisten Wei Jingshen. Men Peking, som Chin tjänat i 33 år, förnekade officiellt att man hade någon koppling till honom.

– Chin Wu Tais fall är fabricerat av Amerikas antikinesiska krafter. Den kinesiska regeringen är fredsälskande och har aldrig skickat någon spion till något annat land, sade Kinas talesman Li Zhaoxing då, på en presskonferens.

Presskonferensen ägde rum strax efter att Chins fru åkt till Peking för att be den dåvarande kommunistpartiledaren Deng Xiaoping om hjälp. ”Den kinesiska regeringen kommer inte tolerera denna antikinesiska incident och har inget att göra med denne självutnämnde kinesiske spion, Chin Wu Tai”, var den kortfattade kommentar som hon fick.

Senare har det framkommit att Chins tjänster faktiskt var ovärderliga för Pekings sak. Utan hans hjälp hade vapenvilan i Koreakriget inte försenats ett år och ett stort antal liv hade sparats.

Kort efter att hans livstidsdom kom, den 22 februari 1986 hittades Chin, en av Kinas mest berömda spioner, död. Han verkade ha tagit sitt eget liv genom att knyta en plastpåse överhuvudet med ett skosnöre.

Den verkliga orsaken till Chins död är omdebatterad eftersom det tydligen inte är så lätt att ta sitt liv på det här sättet.

I sin bok, Death of My Husband: Larry Wu-Tai Chin, säger Cathy Chin att det sannolikt var den kinesiska regimen som lönnmördade hennes make.

Sedan dess har USA gripit många kinesiska spioner. FBI-agenten Katrina Leung anslöjades som dubbelagent 2003 och hade haft sexuella relationer med minst två FBI-agenter. Chi Makdömdes till 15 års fängelse 2007 för att ha exporterat känslig försvarsteknologi till Kina. Taiwanfödde amerikanske affärsmannen Tai Shen Kuo dömdes även han till 15 års fängelse 2008 för att ha sålt militära hemligheter till Kina. Tidigare i år fick kinesiskfödde Boeing-ingenjören Dongfan ”Greg” Chung mer än 15 års fängelse för att ha stulit känslig information om det amerikanska rymdprogrammet.

Peking har hårdnackat förnekat någon som helst inblandning i dessa spionagefall, liksom att man haft någon koppling till de dömda. Som ett resultat har de dömda fått sitta kvar i fängelse eller rentav dött under mystiska omständigheter. Det här är en skarp kontrast till de trägna försök som nästan alla andra länder gjort för att rädda sina egna spioner, inklusive den tidigare Sovjetunionen. De räddade spionerna har ofta välkomnats som hjältar när de återvänt hem.

USA är långt ifrån det enda land där Kinas enorma spionnätverk stulit politiska, militära och industriella hemligheter. Två kinesiska avhoppare sade 2005 att den kinesiska regeringen har mer än 1000 spioner och informanter i Kanada, medan Japans nationella kommission för allmän säkerhet identifierat en kvinnlig kinesisk spion som kontrollerade 30 000 kinesiska spioner i Japan, enligt japanska tidskriften Shukan Post. 2005 kostade kinesiska spioner Kanada en miljard dollar varje månad på grund av industrispionage enligt Kanadas premiärminister Stephen Harper.

Det fortsätter att dyka upp information om grasserande kinesiska spionaktiviteter och många länders regeringar är mer medvetna än någonsin om kinesiska spioner. I takt med detta kommer världen att få lyssna på fler obevekliga förnekanden från Peking och bevittna mer tårar, ånger och rädsla från dess övergivna ”tillgångar”.

Det är tur att plastpåsar och skosnören inte längre är så lätta att få tag på i amerikanska fängelser.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/40813/