KINA I KORTHET – Dagens telegram
Taiwanesiske parlamentsledamoten Johnny Chiang visar upp en bild på taiwanesiska medborgare som deporterades från Kenya till Folkrepubliken Kina, anklagade för telekombedrägerier. Fallet har lett till en dispyt mellan Taiwan och Kina, och nu har Kina visat upp fler av de misstänkta som "erkänner" på statlig tv. (Foto: Sam Yeh/AFP/Getty Images)


Fler tv-”erkännanden” av deporterade taiwaneser

Ytterligare två av de taiwaneser som deporterades från Kenya för telekombedrägerier har ”erkänt” på kinesisk tv, rapporterar Reuters. Taiwan har varit mycket kritiskt till Kinas agerande, och menar att man i praktiken kidnappat taiwanesiska medborgare. De två männens identitet doldes i tv-inslaget, så det har inte gått att bekräfta deras identiteter.

Här finns en video med en sammanfattning av fallet från nyhetssatirprogrammet China Uncensored.

TV-sända erkännanden har blivit vanligt på senare tid i Kina, och har väckt internationell kritik. Somliga drar paralleller till 60- och 70-talens kulturrevolution, när man visade upp ”klassfiender” offentligt.


 

Förre fastighetsmogulen Ren Zhiqiang. (Foto: China Photos/Getty Images)

Förre fastighetsmogulen Ren Zhiqiang. (Foto: China Photos/Getty Images)

Frispråkig fastighetsmogul straffad

”Kinas Donald Trump” som han kallats, före detta entreprenören Ren Zhiqiang, har bestraffats av kommunistpartiet för sina kritiska och frispråkiga uttalanden på sociala medier, enligt Reuters. Ren dömdes till ett års övervakning av sin lokala partikommitté.

Han har varit väldigt populär på sociala medier, med över 30 miljoner följare på sitt konto, men i februari stängdes hans konton ner, och han kritiserades hårt i statliga medier.


 

South China Morning Post är bland dem som får kritik i Reportrar utan gränsers rapport om medieklimatet i Hongkong. (Foto: Anthony Wallace/AFP/Getty Images)

South China Morning Post är bland dem som får kritik i Reportrar utan gränsers rapport om medieklimatet i Hongkong. (Foto: Anthony Wallace/AFP/Getty Images)

Hårdnande medieklimat i Hongkong

Reportrar utan gränser har släppt en rapport om det hårdnande mediaklimatet i Hongkong. Påverkan från Peking leder till påtryckningar om censur, självcensur, och ibland repressalier, som avsked och till och med fysiska attacker, menar organisationen. I rapporten kritiseras flera Hongkongmedier, bland annat South China Morning Post, som köpts upp av internetmogulen Jack Ma (som har nära kopplingar till kommunistpartiet), och Television Broadcast Limited.

Det här är en del i Kinesiska kommunistpartiets globala mediestrategi, där man försöker ta kontroll över den internationella mediebilden av Kina, för att vrida den till partiets fördel, skriver Reportrar utan gränser i rapporten.

Epoch Times har tidigare skrivit om att flera Hongkongmedier krisar, till stor del beroende på att man allt mer följer Pekings instruktioner, vilket inte gillas av Hongkongläsarna.


 

Hangarfartyget USS John Stennis. (Foto: Kim Jae-Hwan/AFP/Getty Images)

Hangarfartyget USS John Stennis. (Foto: Kim Jae-Hwan/AFP/Getty Images)

Amerikanskt hangarfartyg fick inte komma in i Hongkonghamn

Kina vägrade i fredags ett amerikanskt hangarfartyg tillträde till en hamn i Hongkong, rapporterar Voice of America. Amerikanska flottfartyg har tidigare vanligtvis fått komma in i hamnar i Hongkong. Just det här fartyget, USS John Stennis, färdades tidigare i april i omstritt vatten i Sydkinesiska sjön, med den amerikanske försvarsministern Ash Carter ombord, men det är oklart vad skälet var till att fartyget inte fick tillträde.

Tonläget mellan Kina och USA är irriterat kring Sydkinesiska sjön, där Kina gör stora territorialanspråk, och har större delen av sina grannar, samt USA, emot sig.