Kina har nu fler än 300 dollarmiljardärer
Två personer tittar ut mot skyskraporna på Kowloonhalvön från Hongkongön den 27 oktober 2010. En ny rapport visar att 315 kineser har en förmögenhet på över 1 miljard dollar, vilket är förvånande då det för tio år sedan inte fanns några miljardärer i Kina. (Foto: Antony Dickson/AFP/Getty Images)


315 kineser har en förmögenhet på över en miljard dollar jämfört med år 2003, då det inte fanns några dollarmiljardärer, enligt den senaste Hurun Report, en rapport som listar Kinas absolut rikaste. Många av dem har politiska kopplingar.

Den senaste undersökningen av världens näst största ekonomi rankade fastighetsmagnaten Wang Jianlin som nummer ett, efter att han fördubblat sin förmögenhet till 22 miljarder dollar.

Miljardärerna har i år ökat med 64 personer, eller 25 procent, mot förra året. De 1 000 rikaste personerna hade en genomsnittlig förmögenhet på 1,04 miljarder dollar, vilket är dubbelt så mycket som år 2008 – under den globala finanskrisen – när genomsnittet var 440 miljoner dollar.

Rupert Hoogewarf, ordförande
och huvudforskare för rapporten, sade i ett uttalande: ”En stark fastighets- och IT-marknad har lett till nya rekord bland Kinas rikaste.”

Det finns en tydlig koppling mellan affärer och politik för 153 personer på listan, som har uppdrag i Nationella folkkongressen eller Politiskt rådgivande konferensen.

Vissa extremt förmögna kineser har varit indragna i korruptionsskandaler. Två på listan sitter i fängelse, och en vittnade vid Bo Xilias rättegång förra månaden. Xu Ming, rankad nummer 676, med en förmögenhet på 490 miljoner dollar, sade att han gav 21 miljoner yuan (ungefär motsvarande i svenska kronor) i mutor till den avsatte politikern, och att han även köpt en lyxvilla i Frankrike till Gu Kailai, Bos fru.

Fastighetsmagnaten Wu Yajun åkte ner från nummer 8 till 22 efter skilsmässan från sin man, där hon betalade honom 4,6 miljarder dollar, nästan en fjärdedel av sin förmögenhet. Det innebar att han hamnade på listan över de 50 rikaste. I rapporten står att det var ”det dyraste skilsmässoavtalet där en fru betalat ut pengar till sin make”.

Kineser på nätet kommenterade nyheten på Weibo, Kinas motsvarighet till Twitter, där några nämnde de enorma ekonomiska klyftorna i Kina.

En person skrev: ”Enligt Hurun Report har Kina 2,7 miljoner miljonärer och 315 miljardärer. Men enligt FN lever 13 procent av kineserna på mindre än 1,25 dollar om dagen.”

En annan påpekade: ”Enligt Hurun Report är de totala tillgångarna hos Kinas 357 rikaste så mycket som 57,074, vilket är 45 gånger Nordkoreas BNP. Ett land som bestod av de här rikaste människorna skulle ha det 16:e högsta BNP:t i världen!”

Research av Lisa Huang.

Översatt från engelska.