Kina griper obekväm gatutalare inför 70-årsdagen av krigsslutet
Gatutalaren Han Liang i Chongqing, Kina, i vitt, informerar om andra världskrigets historia, men detta uppskattas inte av myndigheterna. Inför 70-årsjubiléet den 3 september har han gripits. Foto: Boxun


Polisen i megastaden Chongqing har gripit en pensionär inför firandet av 70-årsdagen av Kinas seger över Japan i andra världskriget. Hans brott består i att han sprider information om  vad som enligt de flesta historiker faktiskt hände under kriget – inte kommunistpartiets självförhärligande version.

65-årige Han Liang, som är son till en officerare i den nationalistiska armén som slogs mot japanerna, försvann den 26 augusti, och säkerhetspolisen meddelade senare människorättsförespråkare att han frihetsberövats i 15 dagar för ”att ha startat bråk och provocerat fram dispyter” enligt Radio Free Asia.

Gripandet av Han kommer bara några dagar innan den stora militärparaden i Peking för att fira 70-årsdagen av Kinas seger mot japanerna 1945. Regimen har jobbat hårt på att göra det till en felfri propagandauppvisning. Bland annat har man vidtagit hårda åtgärder mot smogen, kontrollerat trafiken, skärpt säkerheten och slagit ner på oönskade kommentarer på internet. Han Liangs vän, reportern Zhang Qi, uppfattade gripandet som direkt kopplat till Hans gatuaktivism.

– [Det] visar hur förskrämt och fegt kommunistpartiet är när det gäller kriget mot Japan, sade han till Radio Free Asia.

Det är inte första gången Liang hamnat i onåd hos säkerhetspolisen. Han har berättat krigshistorier på Chongqings gator i flera år, och 2013 skadades han av polisen när han försökte uppmärksamma årsdagen av krigsslutet. Enligt Zhang är Han för demokrati, och beundrar Taiwans konstitutionella utveckling efter kriget.

Ingen öppen diskussion om kriget

Nationalistarmén förlorade miljontals män i episka slag där man försökte försvara stora städer som Shanghai och Wuhan. Kommuniststyrkorna, däremot, höll sig undan och byggde upp sin styrka. Under det åtta år långa kriget genomförde man bara en betydande operation mot japanerna, vilken genast kritiserades av  partiordföranden Mao Zedong, som menade att den avslöjade hans styrkors kapacitet.

Kommunistpartiet tillåter ingen öppen diskussion om vad som hände under kriget, och den bild man sprider av sin egen insats är i strid med den etablerade historieskrivningen. Dessutom ägnar man mycket stor uppmärksamhet åt japanernas krigsförbrytelser för att piska upp nationalistiska och antijapanska stämningar.