Kina förstärker säkerheten för att undvika massoroligheter
Kina ökar polisnärvaron för att förebygga storskaliga sociala oroligheter. (Foto: tillhandahållen av markägaren för Royal Ascot Garden)


Den kinesiska regeringen avbröt alla ledigheter och helger som polis och säkerhetspersonal normalt har i storstäder som Peking, Shanghai och Guangzhou. Det förefaller som om man ser ett behov av att stärka säkerheten på flygplatser, busstationer och järnvägsstationer för att hindra storskaliga störningar.

Enligt Radio Free Asia har myndigheterna i Sichuan (där det nyligen var jordbävning), Xinjiang och Tibet (där det finns etniska minoriteter) också beordrat polis och säkerhetsstyrkor att ställa in sina ledigheter. Hongkongbaserade Mingpao Daily rapporterade förra onsdagen att Kinas svaga ekonomiska situation har lett till att många företag lagt ner och att arbetslösheten är hög.

Antalet massincidenter som beror på att folk vill ha ut sina obetalade löner eller få sina rättigheter på andra sätt tillgodosedda har ökat och den allmänna säkerheten har försämrats. Dessutom är 2009 ett politiskt laddat år då kommunistpartiet fyller 60 år, Dalai Lamas exil till indien 50 år, massakern på Himmelska fridens torg 20 år och fjärde maj-rörelsen 90 år. 

Enligt Mingpao har säkerhetsnivåerna i Peking återställts till de som de var under OS. Alla tunnelbanepassagerares packning undersöks.

Liu Feiyue som är ansvarig för China Livelihood Observation Studio sade att Kinas sociala miljö har blivit spänd på senare tid och att det har mycket att göra med den ekonomiska tillbakagången.

– Av regeringens reaktion att döma är de oroade över att olika typer av sociala oroligheter ska uppstå. Därför stramar man åt kontrollen över alla aspekter i vardagen. Regimen har vidtagit många åtgärder som exempelvis att undertrycka dissidenter. Politikerna själva säger att stabilitet är allt. Det visar verkligen deras oro, sade Liu.

Mingpao gav exempel på hur Kinas sociala säkerhet och ordning står inför allvarliga prövningar. Nyligen kastade en bonde i Qinhuangdao i Hebeiprovinsen in granater i en bar i Kunming, vilket dödade tre personer.

Enligt en analys av kolumnisten Zhang Tianliang har kommunistpartiets legitimitet på senare år varit sammankopplad med landets ekonomiska tillväxt. Därmed uppstår sociala konflikter nu när ekonomin rasar. Allmänheten kommer vara mindre nöjda med regeringen. ”Det kinesiska kommunistpartiet har makt monopol och måste därför vara ansvarigt för allt som händer. Under dessa omständigheter kommer vanligt folk med säkerhet rikta sitt missnöje mot partiet när ekonomin går dåligt. För kommunistpartiet har nu den ekonomiska frågan förvandlats till en politisk sådan. Många människor kommer tillgripa våld när de ger utlopp för sin frustration. Man kan se det på incidenterna i Weng’an och fallet med Yang Jia. På grund av detta är kommunistpartiet särskilt spänt.

Enligt Mingpao krävde Pekings toppledare att beväpnad polis och allmänna säkerhetsbyrån ökade säkerhetsnivån från början av januari, genom nationella folkkongressen och den politiska konsultativa konferensen i mars. Helger har ställts in för säkerhetspersonalen, bombgrupper och beväpnad polis. Säkerhetskontroller vid flygplatser, buss- och tågstationer samt hamnar har intensifierats. Liu sade att 2009 verkligen blir ett svårt år för den kinesiska regeringen.

I en tidigare rapport sades det att allmänna säkerhetsbyrån från november förra året till slutet av mars i år skulle genomföra hårda nedslag på terrorister, underjordiska kristna kyrkor, människorättsaktivister, demonstranter och demokratiaktivister. Det är tydligen en del av strategin att förstärka säkerhetskontrollerna på alla allmänna platser.

Översatt från engelska:http://en.epochtimes.com/n2/content/view/9879/