"Kina bör inte följa internationella livsmedelsstandarder"
Mjölkersättningsburkar på en hylla i en stormarknad i Shanghai. En kinesisk myndighetsföreträdare påpekade i onsdags att landet bör upprätta sin egen livsmedelssäkerhetsstandard och inte följa internationella bestämmelser, eftersom Kina fortfarande är ett utvecklingsland. (Peter Parks/AFP/Getty Images)


Kina bör upprätta sin egen livsmedelssäkerhetsstandard och inte följa internationella bestämmelser, eftersom det fortfarande är ett u-land, sade en företrädare för landets livsmedelssäkerhetsmyndighet till China National Radio i onsdags.

”Vi är fortfarande ett u-land, så vi måste upprätta våra egna standarder i enlighet med vårt lands förhållanden”, sade Wang Zhutian, assistent till chefen för Kinas nationella center för riskbedömning inom livsmedelssäkerhet.

Han förklarade behovet av olika standarder som att det liknar skillnaden i hur man mäter i luftkvaliteten mellan i-länder och Kina.

”Om vi skulle använda EU:s standarder för att utvärdera Pekings luftkvalitet, då skulle vi misslyckas varje dag.”

Kinas livsmedelsprodukter har omgärdats av giftskandaler. Förra månaden rapporterade statliga medier att företag i östra Kina tillsatte kopparsulfat till konserverade ankägg för att skynda på konserveringsprocessen.

Man har också funnit basvaror med tillsatser av kemikalier och metaller. I maj upptäcktes att risfabriker i södra Kina producerade ris med höga halter av kadmium, som tros ha kommit in i kornen via den förorenade jorden.

2008 utbröt en omfattande skandal efter att spädbarn, som fått i sig mjölkpulver tillverkade av Sanlu Group, diagnostiserats med njursten. En utredning visade att Sanlu och andra mejeriföretag hade tillsatt melamin i pulvret för att ge sken av att det innehöll mer protein. I dag är konsumenternas förtroende för inhemska mjölkpulvermärken oerhört lågt. Hongkong har infört en begränsning på hur mycket mjölkpulver man får ta hem per person från staden, detta efter att fastlandskineser rensat hyllorna på importerade mjölkpulvermärken.

Wangs kommentarer har lett till ilska på internet. En invånare i Peking med signaturen ”Warehouse Peas” skrev på Sina Weibo, Kinas twitterliknande mikroblogg: ”Innebär det här att människor som bor i u-länder bör äta melamin, mjukgöringsmedel, Sudan Red [ett färgämne] och rännstensolja? Och alla ska ha en kortare livslängd bara på grund av föroreningar i luften?”

Rännstensolja är matolja som återvunnits från restaurangavfall, rännstenar och kloaker, som gatuförsäljare och restauranger använder sig av för att dra ner på kostnaderna. Man har funnit mjukgöringsmedel i kinesisk sprit, samt Sudan Red, ett cancerframkallande ämne som ofta används för att färga plast och i syntetiska material, i 88 kinesiska matprodukter i en kontroll som gjordes 2005.

En nätanvändare från Henanprovinsen med signaturen ”Foolish Old Man” skrev: ”När det handlar om vanliga människor så pratar ni om er själva och inte u-länder. Men när det handlar om bekvämlighet och lyx som ni gillar, så säger ni att vi lever upp till internationell standard!”

En nätanvändare i Hongkong som kallar sig ”Hong Kong Broadcast” anmärkte att samtidigt som Kinas matsäkerhetsstandard inte ska följa u-ländernas, ”så är matpriserna ojämförligt mycket högre än i u-länderna”.

Research av Ariel Tian. Översatt av Frank Tian och Rebecca Chen.

Översatt från engelska.