Kina bekräftar utbrott av grisvirus i 26 provinser
En grishandlare förbereder djur för transport till slakteri. (Foto: China Photos/Getty Images)


Det mycket smittsamma blåöronviruset har spridits till grisar i 26 provinser, bekräftar Xue Liang, talesman för Kinas jordbruksministerium, enligt flera kinesiska medier. Den 22 augusti hade sjukdomen drabbat 257 000 djur. 68 000 har dött och 175 000 misstänkta smittobärare har samlats in och avlivats. Epidemin är värst i regionerna kring Yangtzefloden.

Xue menade att Kina, trots epidemin, ägnar mycket uppmärksamhet åt att förebygga och kontrollera viruset. I början av maj i år arbetade jordbruksministeriet med tolv företag för att producera vaccin i en intensiv kampanj för att stoppa spridningen av blåöronviruset. Företrädare för myndigheter har meddelat att epidemin för närvarande är under kontroll på nationell nivå.

Specialister har dock påpekat att inget effektivt vaccin mot blåöronviruset hittills tagits fram. Faktum är att somliga experter misstänker att den sjukdom som för man för närvarande ser i Kina inte ens är blåöronviruset. Steven McOrist, professor vid departementet för veterinärmedicin vid universitetet i Nottingham i England, har förklarat att blåöronviruset kan orsaka sjukdom hos djur men att det vanligen inte leder till döden.

Världsorganisationen för djurhälsa i Paris hävdade att Kina vägrar att förse deras laboratorier med vävnadsprover från de sjuka djuren och de anser att kinesiska kommunistpartiet agerar oansvarigt i denna fråga. Organisationen fruktar att sjukdomen kan sprida sig till andra länder och leda till förluster för bönder överallt,eller ännu värre konsekvenser.

Zhang Zhonqiu, chef för förebyggande av djursjukdomar i Kina, sade att det mycket smittsamma blåöronviruset inte kommer skada människor, som sars, men alla är inte övertygade.

För närvarande är det inte känt om blåöronviruset kan spridas till människor.

Översatt från engelsk version:
http://en.epochtimes.com/news/7-8-25/59053.html