Kim Jong-Ils yngste son tar över makten i Nordkorea
En affärsman i Tokyo tittar på en TV som rapporterar om Nordkoreas ledare Kim Jong Ils död den 19 december, 2011. (Foto: Yoshikazu Tsuno /AFP/Getty Images)


Efter Kim Jong-Ils plötsliga dödsfall proklamerade Nordkoreas styrande arbetarparti att hans son Kim Jong-Un blir ”den stora efterträdaren” och nästa ledare av den förtryckande kommunistiska regimen.

Kim den äldre, känd som ”Den käre ledaren”, dog av hjärtinfarkt vid 69 års ålder. Statskontrollerade medier rapporterade först att han dött av fysisk och psykisk utmattning men senare sades det att han dog av hjärtstillestånd.

Kim Jong-Il har styrt Nordkorea sedan 1994 då han tog över makten efter fadern Kim Il Sungs död. Kim Il Sung grundade den kommunistiska staten 1948. Kim Jong-Il fortsatte att härska med järnhand. Under båda männens hårt styrda militäriska stat har utbredd svält och extrema umbäranden varit vanliga.

Efter att Kim Jong-Il drabbades av en stroke 2008, dök fler och fler bilder av honom och hans unga son upp, när de klädda i Mao Zedong-kläder åkte runt till fabriker och jordbruk och möten med kinesiska tjänstemän.

Kim har aldrig formellt angett en arvinge medan han levde, men under 2009 kom rapporter att Kim Jong-Un, den yngste av tre söner, skulle komma att ta över. Under de senaste 14 månaderna, har Jong-Un befordrats till fyrstjärnig general och ledare för landets försvar.

Tidigare var det tänkt att hans äldste son, Kim Jong Nam, skulle efterträda men hans utsikter minskade 2001 när han greps för att ha rest till Disneyland i Tokyo med ett falskt pass.

Hans far var enormt flygrädd och gick aldrig ombord på ett plan. Istället reste han med ett privat tåg, fullt av lyx, där han också dog. Tågets överflöd stod i skarp kontrast mot folkets fruktansvärda fattigdom.

Det är fortfarande lite känt om Jong-Un, men man tror att han är född antingen 1983 eller 1984 och har studerat i Schweiz och enligt uppgift talar han engelska, franska och tyska.

Nordkoreas statliga Central News Agency (KCNA) rapporterade senare att folket och militären i Nordkorea har ”lovat att försvara Kims sons ledarskap”.

”Tårar av sorg strömmar nerför kinderna på människorna” och ”de känner det som om himlen fallit ner”, sade KCNA. Många nordkoreaner rapporteras ha sökt sig till statyer av Kim Il Sung och Kim Jong-Il för att uttrycka sin sorg. Sorgperioden kommer att pågå till den 29 december.

Tidigare har experter sagt att Kim Jong-Uns ungdom och brist på politisk kompetens kan göra honom till ett lätt mål för Nordkoreas politiska elit och det spekulerades om att en maktkamp skulle kunna uppstå om Kim den äldre plötsligt skulle dö.

Nu spekulerar man om att hoppet om framsteg i kärnvapensamtalen, som verkade mer lovande än på flera år efter ett möte i Genève i oktober, kan vara långt borta eftersom den nya ledaren inte vill framstå som en ”mjukis”.

Amnesty International antyder att den nordkoreanska regeringen har dödat eller fängslat dussintals eller rentav hundratals tjänstemän som uppfattades som ett hot mot Jong-Uns maktövertagande. En liknande situation inträffade när Kim Jong-Il tog över efter sin fars död för 17 år sedan, då tusentals misstänkta politiska motståndare och deras familjer dödades eller skickades till arbetsläger.

Men de första rapporterna från lokala medier säger att Kim Jong-Un och hans maktkrets har kontroll över landet.

Kim Jong-Ils död och risken för en maktkamp gjorde att Japan och Sydkorea, som Nordkorea tekniskt sett fortfarande är i krig med, satte militären i högsta beredskap. USA:s president Barack Obama samtalade med Sydkoreas president, Lee Myung-bak, om säkerhetsfrågor på den koreanska halvön och hur man bäst kan hålla ett öga på utvecklingen i norr.

”De två ledarna enades om att hålla nära kontakt och se hur situationen utvecklar sig och att säkerhetsstyrkorna skulle fortsätta ha ett nära samarbete,” skrev Vita huset i ett pressmeddelande på försvarsdepartementets hemsida.

USA:s försvarschef Martin Dempsey, sade att hans kontor inte har noterat ”några alarmerande förändringar i Nordkoreas beteende”, enligt pressmeddelandet.

Människorättsgrupper uppskattar att Kim Jong-Il sannolikt är ansvarig för miljontals dödsfall på grund av svält, tvångsarbetsläger, utomrättsliga avrättningar och tortyr under sina 17 år av despotiskt och brutalt styre.

– Kim Jong-Il kommer att bli ihågkommen som den brutala övervakaren av ett massivt och systematiskt förtryck och den som lät sitt folk svälta, sade Human Rights Watchs chef Kenneth Roth i ett uttalande.

Rättighetsorganisationen uppskattar att minst tvåhundratusen nordkoreaner fortfarande är fängslade i tvångsarbetsläger som misstänkta fiender till staten.

Men rättighetsexperter säger att Kims död innebär en möjlighet för Jong-Un, som kan antingen fortsätta på den väg som skapats av hans far och farfar eller reformera situationen för mänskliga rättigheter i det stängda landet.

– Det internationella samfundet bör använda denna övergångsperiod av makten i Nordkorea till att verka för att landets nya ledare ska styra landet i en ny riktning och upphöra med förtrycket av sina medborgare, lade Roth till.

Översatt från engelska