Kilgour och Matas nominerade till Nobels fredspris
Den kanadensiska före detta ministern och åklagaren David Kilgour presenterar en reviderad rapport om morden på Falun Gong-utövare i samband med Kinas kommersiella handel med organ. Medförfattaren, advokaten David Matas, lyssnar i bakgrunden. (Foto: Matthew Hildebrand/ Epoch Times)


Kanadensarna David Kilgour och David Matas har nominerats till Nobels fredspris för deras arbete med att utreda organstölder från Falun Gong-utövare i Kina.

I nomineringen till Nobelkommittén säger parlamentledamoten Boris Wrzesnewskyj att det ”skulle hjälpa världen att inse att frihet, mänskliga rättigheter och rättssäkerhet kan åstadkommas genom bestämda fredliga samvetshandlingar” om Matas och Kilgour tilldelas priset.

– Jag har haft nöjet att träffa och lära känna de två David:arna under ett antal år nu, och efter att ha jobbat tillsammans med dem står det helt klar att detta är två otroligt modiga män som fattade beslutet att inte stå och iaktta den fruktansvärda orättvisan – de skulle göra någonting åt det, sade Wrezesnewskyj i en intervju i tisdags.

Kilgour var tidigare statssekreterare för Latinamerika och Afrika, samt statssekreterare för Asien- och Stillahavsområdet. Matas är människorättsadvokat och medlem i Order of Canada. Dessutom har han skrivit åtta böcker. 

De båda mottog 2009 års Human Rights Award från International Society for Human Rights, även det ett erkännande av deras ansträngningar med att utreda det kinesiska kommunistpartiets avlägsnande av organ från levande Falun Gong-utövare för ekonomisk vinning.

Wrzesnewskyj sade att Matas och Kilgours ”osjälviska ansträngningar” då de rest runt i 44 länder för att öka medvetenheten kring den här situationen har resulterat i att världens ledare och medborgare har fått en bättre förståelse i frågan om organstölder från Falun Gong-utövare i Kina.

Utöver två offentliga rapporter har Kilgour och Matas tillsammans publicerat boken ”Bloody Harvest: The killing of Falun Gong for their organs” (Blodig Skörd: dödandet av Falun Gong-utövare för deras organs skull”), Den utkom 2009 och lyfter fram detaljerad bevisning för att den kinesiska regimen har dödat tio tusentals Falun Gong-utövare i processen att utvinna organ för luckrativa transplantationer.

– De gjorde utredningar, producerade rapporter och efter att ha producerat rapporterna har det fortsatt med en global kampanj för att informera världen om vad som försiggår, sade Wrzesnewskyj. 

Kilgour och Matas har uppmanat länder att avskräcka eller hindra människor från att bege sig till Kina för organtransplantationer. Deras undersökningar visar på att många rika utlänningar söker sig till Kina för transplantationer, då väntetiderna för att hitta en matchande donator rör sig om veckor i Kina istället för runt två och ett halvt år som det i genomsnitt tar i andra länder.

– Vi gör affärer med Kina och ibland glömmer vi det politiska systemet som finns där, vad det kostar för människor och hur förödande det kan vara, sade Wrzesnewskyj.

Han tycker att Matas och Kilgour ”absolut förtjänar att resten av mänskligheten tackar dem” eftersom de visat att ”två personer kan göra skillnad”.

2010 års Nobelpris kommer att utdelas i Oslo den 10 december 2010.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/29961/