Khaddafis styrkor misstänks massmördat fångar
Volontärer begraver kropparna av tre icke namngivna libyska rebellsoldater på en kyrkogård, den 28 augusti i Tripoli, Libyen. (Foto: Daniel Berehulak/Getty Images)


Massgravar med tiotals kroppar, antagligen tillhörande libyska rebellsoldater, har nyligen upptäckts i Libyen och bevisen pekar på att det är Khaddafis styrkor som är ansvariga, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch.

En del av kropparna dumpades i området Gargur i Triopoli omkring den 21 augusti, säger människorättsorganisationen som i veckan publicerade sina upptäckter i en rapport. Ett vittne som överlevt massdödandet säger att libyska regeringsstyrkor skjutit fångar vid en byggnad tillhörande landets säkerhetsbyrå.

Massgraven i Gargur är den senaste upptäckten som Khaddafis styrkor misstänks vara ansvariga för, säger organisationen. I fredags upptäcktes 18 kroppar i en torkad flodbank nära säkerhetsbyrån. Några av de dödade kan ha varit läkare och sjuksköterskor och hade sina händer bundna bakom ryggen.

Två kroppar hittades inne på säkerhetsbyrån den 26 augusti. Ytterligare 29 kroppar återfanns i en medicinsk klinik utanför Khaddafis fångläger Bab al-Aziziya. En del av dem föreföll ha avrättats medan de låg i sjukhussängar.

– Tortyr var mycket vanligt i Khaddafis fängelser men att avrätta fångar bara dagar innan de skulle friges är ett ytterst motbjudande drag i regeringens beteende, säger Sara Leah Whitson, chef för avdelningen för Mellanöstern och Nordafrika på Human Rights Watch.

Whitson sade att det finns starka bevis på att ”Khaddafis regeringsstyrkor gått omkring och dödat godtyckligt när Tripoli skulle falla”.

Osama Hadi Mansur Al-Swayi, en av de överlevande från massakern i säkerhetsbyrån, sade att när rebellerna kom till Tripoli den 19 augusti började fångarna att fira.

– Vi var så glada och vi förstod att vi snart skulle bli frigivna, minns han.

Men glädjen förvandlades snart till terror. Krypskyttar på övervåningen kom ner och började skjuta. Al-Swayi och andra fångar beordrades att lägga sig på golvet. Sedan hörde han en av Khaddafis vakter ge ordern ”gör slut på dem”.

– På stående fot dödade de alla människorna omkring mig, sade han.

Ett annat vittne, Juma Al-Murayd, har berättat för Human Rights Watch att han den 23 augusti sett Khaddafis män misshandla tre civila vid en kontrollstation nära hans hem.

– En av dem körde bara sin bil och var obeväpnad, säger han.

– Dessa händelser, vilka bara representerar en liten del av de totala händelserna, ger upphov till allvarliga frågeställningar kring Khaddafistyrkornas beteende under de senaste dagarna och huruvida det var systematiskt eller planerat, sade Whitson.

– Om dessa händelser bevisas ha varit olagligt dödande är de allvarliga krigsbrott och de ansvariga bör ställas inför rätta, tillade han.

Översatt från engelska