Kew Gardens - en blomstrande oas i London
Palmhuset i Kew Gardens i London


Royal Botanic Gardens, Kew, även kallad Kew Gardens botaniska trädgård i London är en blomstrande oas och väl värt ett besök. Den grundades 1759 och omfattar 150 hektar i Kew, Richmond i sydvästra London.

En av byggnaderna i den stora trädgården är det stora viktorianska palmhuset. Den ser ut som en till hälften begravd upp och nedvänd genomskinlig zepppelinare. Det är en konstruktion av glas och stål utformad av Decimus Burton och konstruerad av Richard Tanner för att rymma exotiska palmer som samlades in och fördes till Europa i början av den viktorianska eran.


Pachystachys lutea “Lollipop Plant”

Pachystachys lutea “Lollipop Plant”

Inne i palmhuset är det tropiskt klimat, varmt och fuktigt. Bland palmerna finns den gåtfulla subtropiska pachystachys lutea, lollipop plantan. Den har vackra orange blommor med små vita kronblad som sticker ut som vingar. De flesta av växterna i palmhuset är nedgrävda i växtbäddar för att bilda en tropisk regnskog i miniatyr. Under den höga centrala kupolen växer de högsta palmerna, bland annat kokospalmer.

Näckrosor

En annan varm fridfull oas är näckroshuset, byggt 1852. Det är fullt med gigantiska jättenäckrosor, Victoria cruziana, uppkallad efter drottning Victoria och ursprungligen från Amazonas. Under de flytande ljusgröna bladen finns ådror som håller luft som gör att de kan flyta. Bladskivorna kan bära vikten av ett litet barn.


Näckrosen Victoria cruziana i  Näckroshuset

Näckrosen Victoria cruziana i Näckroshuset

Dessa underbara väldoftande näckrosblommor som flyter på ytan i den stora näckrosdammen syns bara under 48 timmar. Först är de vita sedan mörknar de till rosa och lila innan de försvinner under vattenytan igen. De har ett kort men ack så majestätiskt liv.

Bland krokodilerna

Tillsammans med några andra växtsamlare i västra Australien upptäckte nyligen Kew Gardens expert på näckrosor och tropiska växter, Carlos Magdalena, en helt ny näckrosart.

– Efter flera års undran över den här speciella näckrosen blev det en väldig överraskning att göra den här upptäckten. Att hitta den första populationen var en chock, men när vi sedan hittade vattendrag fyllda med den här arten var det en hisnande upplevelse, sade Carlos.

– Men där vi fann näckrosorna fanns det också krokodiler. Det var ganska otäckt. Om man blir attackerad av en krokodil är det inte mycket man kan göra annat än acceptera sitt öde att bli näckrosgödsel.


En vacker näckros dock inte samma som i texten: Nymphaea ”Kews Stowaway Blues”

En vacker näckros dock inte samma som i texten: Nymphaea ”Kews Stowaway Blues”

En likadan planta hade redan tidigare hämtats från det Norra Territoriet till Kew Garden och man har trott att den måste vara en hybrid. En korsning mellan två olika arter. Men den här nya fyndplatsen var tusentals kilometer från den plats där den andra plantan hade hittats och det fanns inga spår efter några andra arter som kan ha korsats i omgivningarna.

Carlos fann att det i själva verket var väl definierade separata arter.
– Det är väldigt viktigt att vi har en god kunskap om vilka arter det finns. Utan den kunskapen är det omöjligt att skydda dem. Var de finns, hur många, vilka hot kan de möta – allt sådant behöver kartläggas. Växtbevaring är Kew Gardens viktigaste uppgift.


Bin surrar bland rosorna i rosenträdgården

Bin surrar bland rosorna i rosenträdgården

Omgivet av surr

Palmhuset är omgivet av Kew Gardens berömda rosenträdgård där bina surrar omkring och bidrar till pollineringen. Kew Garden täcker ett stort område. Att utforska de 132 hektaren anlagda trädgårdar kräver fler än ett besök. Men det är det väl värt.

Kew Gardens är öppet dagligen från klockan 10.00 men har stängt på julafton och juldagen. Det tempererade huset är stängt för restaurering fram till 2018.


Nymphaea ”Saint Louis Gold”

Nymphaea ”Saint Louis Gold”

Översatt från engelska.