Kemipristagare "njuter av att lösa problem"
Nobelpristagare i kemi Martin Karplus, Michael Levitt och Arieh Warshel visas på en skärm under presskonferensen hos Kungliga Vetenskapsakademien när pristagarna namngavs i oktober. (Foto: Jonathan Nackstrand / AFP)


Årets Nobelpristagare i kemi har fått Newtons klassiska fysik och kvantfysiken att samarbeta, vilket kräver mycket datakraft. Martin Karplus, Michael Levitt och Arieh Warshel visade att kraftfulla datorer kan beräkna kemiska reaktioner i stora molekyler.

– Du har inget val om du vill förstå hur komplicerade molekyler fungerar, du behöver en dator, sade Arieh Warshel, född i Israel och professor vid University of Southern California.

Professorn förklarar att upptäkten inte gör livet lättare men den tillåter en att förstå hur de stora molekylerna i kroppen fungerar. Det han har upptäckt och hur det fungerar, är i själva verket lite mer komplicerat, menar han.

– Jag försöker förstå hur saker och ting fungerar. Jag försöker göra mitt bästa och ibland bättre än andra. En del av det blir som en tävling, för att bli först med att förklara hur olika system fungerar.

Arieh Warshel har en övergripande filosofi och det är ”att försöka lösa problem och under tiden njuta av det jag gör”.

Nobelpriset betyder oerhört mycket för honom men prissumman är inte så viktig och frun får bestämma vad de ska användas till.

– Min fru betyder mycket för mig. Hon har varit mycket, mycket stödjande under alla dessa år. Hon förtjänar hälften av prissumman, sade han med ett litet skratt.

Av de tre kemipristagarna var två närvarande vid pristagarnas träff med pressen. Den andra pristagaren var Michael Levitt, född i Pretoria, Sydafrika och professor vid Stanford, USA. Nu har han fått Nobelpriset och blir igenkänd, vilket han tycker är trevligt.

– Man får makt från ett pris som det här och makt betyder ansvar. Jag tror att man ska bry sig om andra människor, inte sig själv, sade han.

Av den anledningen försöker han hitta skäl till att bry sig om saker. Nu finns det två områden som han vill ägna sig åt och de är, internationaliseringen av vetenskapen och den unga generationen.

I hans grupp vid Stanford har han under de senaste25 åren arbetat tillsammans med 16 nationaliteter.

– Jag tycker att det är underbart för i vetenskapen strävar alla efter samma sanning och ekvationen är lika sann på kinesiska som den är på tyska.

Gruppen har också sociala aktiviteter ihop för Michael Levitt tycker om att träffa gruppens familjer och alla hans studenter, för att ha roligt ihop, precis som vetenskap ska vara roligt.

Anledningen är att det ligger en fara i att arbeta hårt utan att ha viloperioder, då man ska göra andra saker, tycker Levitt. Han vill få sin grupp att förstå att det är viktigt att förstå två saker.

Det ena är att det är en sak att lära sig något som inför en examen och det andra att det är något helt annat att lära sig att få fram unika idéer.

– Ingen vet hur man tränar fram unika idéer, jag vet inte varifrån mina idéer kommer, sade Levitt.

Han vet bara att de inte kommer av att lista ner idéer på ett papper och peka ut dem som är bra. Idén kan komma i duschen, på löprundan eller under promenaden.

– Så man måste vara öppen och nyfiken och idén kommer när man inte är uttröttad.

Michael Levitts råd till en ung blivande vetenskapsman är att vara passionerad, uthållig, var mycket nyfiken, tro på sig själv och var en god människa, vilket är något som finns inom en själv, menade han.