Katolsk biskop försvunnen i Kina
Biskop Thaddeus Ma Daquin. (Foto: Weibo.com)


En biskop i Shanghai, som utnämnts av Vatikanen och som nyligen lämnade det kinesiska kommunistpartiets statligt styrda katolska kyrka, har försvunnit. Det var efter att han offentligt meddelat att han avsagt sig sin position inom den statliga kyrkan som han försvann, enligt en Hongkongtidning och en katolsk nyhetstjänst.

Det var i lördags som biskop Thaddeus Ma Daquin sade att han lämnar den kinesiska patriotiska katolska organisationen, som skapades på 50-talet av kommunistpartiet och som väljer sina biskopar utan Vatikanens godkännande.

Den 7 juli utnämndes Ma till biskop med godkännande av både den kinesiska regimen och påven, men i sitt tal vid installationsceremonin sade han till de mer än 1 200 närvarande i församlingen att han inte tänker inneha någon post inom den statliga katolska organisationen, enligt Hongkongbaserade tidningen Standard.

”Det är opraktiskt för mig att ha vissa ansvarsuppgifter, så därför kommer det inte att vara lämpligt för mig att vara medlem av den patriotiska organisationen,” ska Ma ha sagt i sitt tal enligt AsiaNews, en katolsk webbsida.

Enligt AsiaNews möttes talet med varma applåder, och många av deltagarna rördes till tårar.

På söndagen dök dock biskop Ma inte upp på mässan i St. Ignatius-katedralen i Shanghai, vilket ledde till frågor om vart han tagit vägen. I nuläget är det okänt.

Enligt källor till Standard var lokala kinesiska kyrkoledare inte nöjda med Mas offentliga avgång från sin position.

Enligt tidningen såg dessa ledare ”mycket allvarliga ut när de lämnade katedralen” efter ordineringen. Tidningen citerade även källor som sade att Ma fortfarande kan röra sig någorlunda fritt, men inte får utöva sitt numera icke statligt godkända ämbete.

Ma har ”vilat” på Sheshan-seminariet sedan söndagen, enligt källor till webbsidan.

Anthony Lam Sui-ki, som är forskare på Holy Spirit Study Center inom Hongkongs stift, sade till Standard att den kinesiska regimen har angripit kyrkan flera gånger. Efter att man tog makten 1949 gick kommunistpartiet in för att förstöra religionen, och man har splittrat församlingar och förstört religiösa byggnader, inklusive buddhistiska tempel och katolska kyrkor under hela dess regeringstid.

Många kinesiska katoliker som har förklarat sin lojalitet till Vatikanen har tvingats gå till ”hemliga” eller ”underjordiska” kyrkor som anses olagliga av den kinesiska regimen och utsätts för förföljelse.

För ett år sedan greps fyra biskopar som Vatikanen utnämnt för att de vägrade delta i en prästvigning som den patriotiska katolska organisationen höll i Gunagdongprovinsen.

Översatt från engelska