Katastroftillstånd i Filippinerna
Foto: AFP/Joel Nito


Katastroftillstånd har utlysts i Filippinerna efter lerrasen över byar längs vulkanen Mayons sluttningar.

Röda Korset uppger att 31 byar kan ha drabbats.

Många byar har ännu inte rapporterat hur många invånare som har omkommit. I några fall har hela familjer begravts av jordraset, sade Röda Korsets ordförande Richard Gordon enligt AFP.

– Det finns många som säger att dödstalet kan överstiga 1 000, sade han.

– Folk har berättat för oss att hela familjer och byar har försvunnit.

President Gloria Arroyo utfärdade katastroftillståndet medan letandet efter levande och döda fortsatte längs vulkanens leriga och steniga sidor.

Arroyo sade att regeringen ska fortsätta satsa resurser på att hitta överlevande, trots att hoppet är litet.

– Vi måste resa oss efter denna prövning och hjälpas åt att bygga upp förstörda samhällen och liv, sade hon.

Tyfonen Durian slog till mot Filippinerna i torsdags. Dess verkningar blev speciellt förödande i Bicol-området. Mayons sluttningar dränktes in i ovädrets regn så att aska, jord, träd och stenar under tre timmar forsade och rasade ner över byar utspridda på bergssidorna.

Ledaren för Filippinska Nationella Röda Korset, senator Richard Gordon, sade att katastroftillståndet kan bidra till att internationell hjälp kommer.

I sitt uttalande tackade Arroyo de länder som har erbjudit bistånd.

Kanada meddelade redan i går att en miljard kanadensiska dollar (600 miljoner kronor) ska skänkas till Filippinerna på grund av katastrofen.

Svenska Räddningsverket är redo att bistå.

– Vi har ringt till Genève och sagt att vi väntar på besked om vilken typ av hjälp som behövs, säger Kjell Larsson, chef för Räddningsverkets internationella avdelning, till TT.

Räddningsverket signalerar FN:s operativa katastrofsamordningsorgan, OCHA, i Geneve om att myndigheten är beredd att skicka räddningspersonal och materiel till Filippinerna.

Enligt Larsson blir det dock sannolikt inte aktuellt för svenskar att söka efter människor som begravts i luftfickor i lerrasen.

– Nu handlar det rimligen om att stötta överlevande med tält, vatten, vattenrening, filtar och mediciner.

Inom 24 timmar kan enheter från Räddningsverket stå redo att sändas till Filippinerna, men för att inte bli en belastning i en möjligen kaotisk situation vill verket veta vad de ska bidra med före en avresa.

– Framför allt kan vi nog ställa upp med experthjälp. Man måste ha klart för sig att situationen är alldeles för kaotisk för att myndigheter ska kunna hantera hjälp som inte passar behoven, säger Larsson.

Uppemot 45 000 människor har blivit hemlösa och byar har isolerats sedan hus, vägar och broar spolats bort eller täckts av leran.

I flodstaden Rawis försökte invånare med handverktyg desperat gräva fram fem gymnasister som de befarade var instängda i en hoprasad sovsal.

Gordon sade att 40 döda låg oidentifierade hos en begravningsentreprenör.

– Om ingen letat efter dem är det sannolikt att deras släktingar också har förolyckats, sade han.

Katastrofen förvärrades av att vulkanen Mayon sprutat sten och aska i flera månader innan den slutade pyra i september. Över 30 000 människor som evakuerats återvände i tron att faran var över, men när tyfonen Durian drog in med vindstyrkor på upp till 60 meter i sekunden sattes jordmassorna och stenblocken i rörelse.