Kartläggning med ekolod har dödat 100-tals delfiner
En valstjärt slår vattenytan i Nuuk utanför Grönland i somras. (Photo: Joe Raedle/Getty Images)


I jakten på oljefyndigheter har man använt sonarsystem för att kartlägga havsbottnarna. En ny studie visar att ett hundratal delfiner av arten melonhuvudval dödades vid kartläggning av vattnen utanför Madagaskar i slutet av maj 2008.

Kartläggning med ekolod skickar ut högfrekventa ljud under vattnet för att undersöka havsbotten efter potentiella oljereserver, rapporterade AFP. Men tekniken som användes av energijätten ExxonMobil, dödade cirka 100 melonhuvudvalar.

”Detta är det första kända fallet med masstrandning av marina däggdjur där händelsen kan förknippas med relativt högfrekvent ekolodsundersökning”, säger rapporten som släpptes av Internationella valfångstkommissionen, enligt nyhetsbyrån.

Kommissionen som tillsattes utesluter inte att fler valar kan ha dödats i liknande händelser med sonarsystemskartläggning tidigare.

”Tidigare händelser kanske inte har upptäckts eftersom man inte har undersökt det ordentligt”.

Forskarna beskrev en ytterst ovanlig händelse där dussintals melonhuvudvalar strandade i det grunda vattnet i Lozalagunsystemet i nordvästra Madagaskar i slutet av maj och juni 2008.

”Dessa typiska öppnahavsvalar har varken förr eller senare synts till i det här grunda lagunsystemet eller någon annanstans i Madagaskar”, enligt studien.

Enligt LiveScience, visar ny forskning att ekoloden kan maskera samtalen mellan valar och delfiner.

Under 2008 kunde strandningen av cirka 60 delfiner i England kopplas till marina övningar där man använde ekolod.

”Konsekvenserna överskrider väl kolväteindustrin, eftersom dessa sonarsystem används allmänt ombord på militära fartyg och i forskning för mer exakt undervattenskartläggning”, berättade Howard Rosenbaum, som leder Ocean Giants programmet för Wildlife Conservation Society, för LiveScience.

”ExxonMobil tror att slutsatserna om faran med att använda högfrekventa ekolod är oberättigade eftersom informationen och observationerna som registrerades 2008 är osäkra”, säger företagets talesman Patrick McGinn till AFP.

Översatt från engelska.