Känd konstnär dömd till tre års fängelse
Från vänster till höger Tang Yuanjun, Yan Zhengxue, Hong Zhesheng. (Foto: The Epoch Times)


Den kände kinesiske konstnären Yan Zhengxue dömdes nyligen till tre års fängelse av Folkets mellandomstol i Zhejiang Taizhou. Hans brott var ”anstiftan till omstörtande verksamhet mot staten”.

– Straffet blev inte så illa som vi trodde att det skulle bli men det är fortfarande en illegal dom. Yan är oskyldig, sade Yans fru Zhu Chunliu till Epoch Times, efter att domen meddelats den 13 april.

Zhu var i rättssalen dagen domen föll men hon tilläts inte prata med Yan. Hon oroar sig mest för Yans hälsa.

– Han är i dålig fysisk kondition och extremt svag. Han är en gammal man och lider av högt blodtryck, diabetes och andra sjukdomar. Jag kan bara hoppas att han blir fri mot borgen och tillåts få medicinsk behandling, säger hon.

Yans försvarsadvokat kunde inte vara i Taizhou dagen domen föll. Han meddelades domslutet samma morgon i ett samtal från domaren. Li sa att han skulle diskutera möjligheten till ett överklagande med Yan.

Li berättade för Epoch Times att Yan från början dömts till ”omstörtande av verksamhet mot staten” men att anklagelsen hade mildrats till ”anstiftan till omstörtande verksamhet mot staten”. Domstolen hade tagit bort anklagelserna om att han deltagit i att försvara Zhejiangprovinsens landrättigheter och organiserat böndernas fack, samlat donationer till den kinesiske författaren Liu Binyan som lever i exil och hans hemliga medlemskap i Kinas demokratiska parti. Domslutet fokuserade på anklagelserna om att Yan hade publicerat artiklar på webbsidor i utlandet.

– Trots att straffet blivit betydligt mildrat, är straffet för att publicera artiklar på webbsidor utomlands inte försvarbart. Yans handlingar utgör inget brott. Vi har klart bevisat att han är oskyldig, säger Li.

Li sa att han hade förväntat sig att Yan skulle bli dömd till ett åtminstone tio år långt fängelsestraff. Kraftansträngningarna som gjorts av många grupper bidrog till det milda straffet. Den huvudsakliga anledningen var att Yan under hela processen hävdade att han var oskyldig. Dessutom hade demokratiaktivisterna Zhu Yufu, Wang Rongqing, Wu Gaoxing, Mao Guoxiang och Zhou Guoqiang från Huangzhou modigt vittnat till Yans fördel. Talande utifrån en bestämd känsla av rättvisa kunde de visa att Yan var oskyldig till beskyllningarna.

– Dessutom uppmärksammar utländska medier och internationella organisationer det här fallet noga. Kineser såväl som utländska personer från olika samhällsgrupper har varit stödjande och hjälper aktivt till. Detta spelar också en betydande roll i det här fallet, säger Li.

Yan föddes 1944 i Zhejiangprovinsen i Kina. 1962 antogs han till mellanskolan vid Zhejiang Academy of fine arts. 1990 blev han vald till borgmästare för konstnärsbyn i Yanmingyuan; känt som Kinas Soho. Många av hans konstverk har visats i Kina och internationellt, speciellt de målningar som skapades under den tid han var i fängelset.

1993 blev Yan arresterad av det kinesiska kommunistiska partiet när han stämde den statliga säkerhetsbyrån i Peking för brott mot mänskliga rättigheter. Sedan han frisläpptes i mars 1996 har han fokuserat sina ansträngningar på att skydda mänskliga rättigheter och avslöja den mörka sidan hos kommunistpartiets rättssystem. Yan har många gånger blivit arresterad och misshandlad av den statliga säkerhetsbyrån.

Den 18 oktober 2006 gjordes en husrannsakan i Yans hem och han blev bortförd till den statliga säkerhetsbyrån i Zhejiang Taizhou. Han anklagades den 25 oktober för brottet ”omstörtande verksamhet mot staten”. Den 5 april 2007 hölls en första förhandling i fallet.

Översatt från engelsk” target=”_blank”>originalartikeln på kinesiska.