Känd dansk författare om Shen Yun: ”Mycket kraftfullt”
Svend Aage Madsen, som anses vara en av Danmarks främsta författare, såg Shen Yuns föreställning på Musikhuset i Århus, Danmark, den 12 april 2016. (Foto: Wenhua/Epoch Times)


Den välkände danske författaren Svend Aage Madsen från Århus har alltid varit intresserad av kinesisk kultur, så det var en imponerande upplevelse för honom att se kärnan i denna gamla kultur presenteras på scenen av Shen Yun Performing Arts.

– Jag njöt verkligen av det. Jag var mycket imponerad av alla nummer, sade Madsen efter att ha sett Shen Yun uppträda på Musikhuset Aarhus den 12 april.

Madsen studerade matematik när han var ung, men har skrivit skönlitteratur i många år. Han har skrivit över 50 böcker, och några av hans verk har kultstatus i Danmark. Han har också skrivit dramatiseringar för teater, radio och tv. Han har fått flera priser, bland annat Danska Akademiens Stora Pris 1972, och är själv medlem av Danska akademien sedan 2005. Många av hans böcker har översatts till engelska.

Han går ofta på föreställningar, och sade att han var förvånad över att det inte fanns ett enda misstag i hela föreställningen.

– De kan verkligen sina saker. Allt var perfekt … Jag letade efter att någon skulle göra ett litet misstag, men jag kunde inte hitta något. Jag går ofta på dansk teater, och man kan alltid se att någon gör en liten miss, men inte här, sade han.

Shen Yuns artister arbetar otaliga timmar varje säsong för att förbereda en felfri föreställning, och presenterar ett helt nytt program varje år. Shen Yun, som är baserat i New York, använder klassisk kinesisk dans och musik för att återuppväcka Kinas gudomligt inspirerade kultur.

Madsen sade att Shen Yun presenterar sin föreställning på ett ”mycket kraftfullt sätt”. De visar danser med berättelser från olika tidsperioder i Kinas långa historia – från gamla legender som utspelar sig i kungliga hov till den kommunistiska regimens grymheter under kulturrevolutionen.

– Det är viktigt att detta visas. Det för berättelsen om Kina vidare, och traditionen fortsätter in i den nya tiden, sade Madsen.

Madsen sade att Shen Yun är en imponerande föreställning, eftersom den presenterar en annan kultur för publiken.

– Jag tycker att det är mycket viktigt att inse att vi så klart är samma människor. Vi uttrycker oss på olika sätt, men [i slutänden] förstår vi varandra, och det är samma saker som är viktiga för oss, avslutade Madsen.

”Tar med något hem i våra hjärtan”

Kim och Inger Christensen på Shen Yuns föreställning på Musikhuset i Århus, Danmark den 2 april, 2016. (Foto: Pirjo Svensson /Epoch Times)

Inger och Kim Christensen på Shen Yuns föreställning. Musikhuset i Århus, Danmark, den 2 april 2016. (Foto: Pirjo Svensson/Epoch Times)

Inger och Kim Christensen, som också såg föreställningen den 12 april, sade att de blev fascinerade av Shen Yun.

Kim Christensen, som är tandläkare, sade att Shen Yuns danser var väldigt uttrycksfulla.

Klassisk kinesisk dans är en gammal konstform, en av de mest rigorösa och uttrycksfulla i världen, och den är känd för sina otroliga hopp- och snurrtekniker och dess milda elegans.

Kim Christensen var också positivt överraskad av att Shen Yun har en orkester som består av både traditionella kinesiska instrument och klassiska västerländska instrument.

– Symfoniorkestern överväldigade mig. Den var mycket bra, sade Christensen.

Inger Christensen sade att hon var djupt berörd av föreställningen.

– Vi kommer att ta med oss något hem, i våra hjärtan, sade hon.

Inger Christensen reflekterade över de teman och värderingar i Kinas andliga kultur som presenteras i föreställningen, och sade att hon funderade över vikten av ett liv bortom materiella ägodelar.

– Det finns vissa saker som är viktigare än pengar och materiella ting. Vad är viktigt i livet? Det är relationer, frid i hjärtat, och att tro på något gott, och hoppas på något gott efteråt. Jag tror att vi moderna människor har förlorat mycket i livet eftersom vi inte tror, sade hon.

Maken instämde med sin fru, och sade att det moderna samhället saknar tro ”på något större än oss själva”.

– Om man inte tror på något, vad är då meningen med att gå upp på morgonen?

”Mycket imponerande”

Axel Romer och Susanne Ostergaard efter Shen Yuns föreställning på Musikhuset i Århus, i Danmark den 13, 2016. (Foto: Pirjo Svensson /Epoch Times)

Axel Romer och Susanne Ostergaard efter Shen Yuns föreställning på Musikhuset i Århus i Danmark den 13 april 2016. (Foto: Pirjo Svensson/Epoch Times)

Susanne Ostergaard, dansinstruktör som såg föreställningen den 13 april, tyckte att Shen Yun var vackert.

– Det var verkligen intressant, sade hon, och noterade de unika dansrörelserna i klassisk kinesisk dans.

– Dräkterna var mycket, mycket vackra, och koreografin väldigt imponerande.

Hennes vän Axel Romer, som äger ett företag i Århus, sade att Shen Yun är en storartad föreställning som visar Kinas kulturhistoria.

– Vanligtvis hör vi inte mycket i Europa om Kina, förutom det de låter oss veta. Så jag tycker att det är ett bra sätt att få uppleva alla dessa berättelser från Kinas historia, sade han.

Wenhua, Pirjo Svensson, och Omid Ghoreishi rapporterade.

Shen Yun gav Europa-turnéns sista föreställningar i Paris 15-17 april. Shen Yun Performing Arts har i år besökt sammanlagt 14 städer i Europa.

Det New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra dans- och musikkompanier som ger föreställningar runt om i världen. För mer information, besök Shen Yun Performing Arts.

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.

Författare: ”Min själ lämnade kroppen och svävade bland gudomliga varelser”

Taiwanesisk designer om Shen Yun: ”Jag är äntligen hemma”