Kanadensiske premiärministern ska prata mänskliga rättigheter med Hu Jintao
Den kanadensiske premiärministern Stephen Harper ska ta upp den kinesiska regimens pågående brott mot de mänskliga rättigheterna när han möter den kinesiske ledaren Hu Jintao nu i veckan. (Michael Gottschalk/AFP/Getty Images)


Den kanadensiske premiärministern Stephen Harper kommer att ta upp frågan om mänskliga rättigheter med den kinesiske ledaren Hu Jintao då denne besöker Kanada i veckan. Detta enligt vad som meddelades media på måndagen från ministerns kansli.

– Ja, premiärministern kommer att ta upp frågan om mänskliga rättigheter, sa Harpers informationsansvarige, Dimitri Soudas, på presskonferensen.

Efter tillträdet till posten 2006 klargjorde Harper tydligt att Kanada inte skulle överge värderingar såsom mänskliga rättigheter i affärer med Kina. Harpers konservativa parti har dessutom kritiserat liberalerna för att ha försummat mänskliga rättigheter i sina handelssträvanden.

Men då åtta konservativa kabinettsmedlemmar besökte Kina förra året, och samtliga sagt väldigt lite eller ingenting alls om de förtryckta i Kina, råder det ett visst tvivel om huruvida Harpers ståndpunkt består.

I ett svar till Epoch Times säger Dimitri Soudas att mänskliga rättigheter kommer att stå på agendan och att det ska vara en del av de ”frågor inom ett brett område” som ska diskuteras.

– Främjandet och skyddandet av mänskliga rättigheter är en väsentlig del av Kanadas utrikespolitik, och vårt samröre med Kina när det gäller frågan om mänskliga rättigheter kommer även i fortsättningen att vara uppriktigt och respektfullt. Det är den tonen och det tillvägagångssättet vi har anammat. Jag ser ingen särskild anledning att ändra på det, säger Soudas.

Men det allmänna löftet kommer sannolikt inte att tillfredsställa de grupper som säger att det finns ett antal saker som premiärministern borde ta upp med Hu vid hans besök.

På måndagen uppmanade en grupp med senatorer och parlamentsmedlemmar från alla partier premiärministern att ”specifikt ta upp situationen med Falun Gong-utövare i Kina och att kräva frisläppandet av Falun Gongs samvetsfångar och ett slut på förföljelsen av dem”.

Uppmaningen fanns i ett brev från demokraten Bill Siksay, parlamentsmedlem och ordförande för det kanadensiska parlamentets Friends of Falun Gong. Enligt Siksay sitter 12 familjemedlemmar till kanadensiska medborgare fängslade i Kina på grund av deras tro på Falun Gong. I brevet står: ”Vi hoppas att Ni kommer att ta upp dessa fall specifikt”.

På tisdagen höll
en människorättsgrupp en presskonferens i den kanadensiska parlamentsbyggnaden för att ytterligare pressa ministern till att ta upp en rad olika människorättsfrågor, däribland fallet med Huseyin Celil, en kanadensisk medborgare av uigursk härkomst som avtjänar livstids fängelse i Kina på kontroversiella grunder.

Falun Gong-utövare och Tibet-aktivister väntas finnas bland de stora demonstrationerna då Hu besöker Ottawa denna vecka.

<!– /* Font Definitions */ @font-face –>

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/37791/