Kanadensisk nyhetskanal anklagas för att gå den kinesiska regimens ärenden


Kanadas allmänna mediekanal CBC anklagas åter igen för att duka under för Pekings påtryckningar. I förra veckan sände de ett program i vilket de ger utrymme för det kinesiska kommunistpartiets antipropaganda mot qigong-metoden Falun Gong. Kinas dåvarande president Jiang Zemin bannlyste Falun Gong 1999 och utövarna av metoden har sedan dess utsatts för en våldsam förföljelse.


Förra året i november omredigerade CBC en dokumentär om förföljelsen av Falun Gong efter att de blivit uppringda av den kinesiska ambassaden, vilka beklagade sig över den kommande sändningen av programmet.

Trots att CBC då redigerade om filmen ”Beyond the Red Wall (”Bortom den röda muren”), blockerades CBC:s webbsida i Kina under januari, då dokumentären sändes.

Nyligen sände nätverkets franskspråkiga Radio-Canada en ovanlig anklagelseakt mot Falun Gong, i vilken gruppen porträtterades som en destruktiv kraft i Montreals Chinatown. Samtidigt rapporterade man positivt kring en man som upprepade Pekings antipropaganda om Falun Gong och som efterlyste att gruppen borde utplånas även i Kanada. Mannen kom från en av Montreals nyhetstidningar.

Programmet förvånade två oberoende experter då de intervjuades av CBC inför sändningen. En forskare från Montreals Universitet berättar för Epoch Times att nätverkets infallsvinkel varit ”beklaglig” och den före detta parlamentsledamoten David Kilgour som medverkade i sändningen kallade den för ”otroligt orättvis”. 

Falun Dafa-föreningens talesperson Lucy Zhou som representerar Falun Gong-utövarna i Kanada, sade:

– Jag är orolig för att CBC levererar det här programmet för att tjäna Pekings syften.

I ett halvtimmeslångt radioprogram med rubriken ”Obehag i Chinatown” går man till angrepp mot Falun Gong. Gruppen kritiseras igenom hela programmet utan några motargument.

Falun Gong är en fridfull övningsmetod och utövarna försöker i sitt dagliga liv att följa principerna sanning, godhet och tålamod. Trots att människorättsorganisationer och regeringar är överens om att Falun Gong är bland de mest allvarligt förföljda grupperna i Kina tog ”Obehag i Chinatown” upp bara en aspekt av förföljelsen mot Falun Gong: rapporterna om organstölder. I programmet lade man fram ”motbevis” för att organstölderna äger rum men utan att framföra någon bevisning för det.

CBC intervjuade Kanadas före detta statssekreterare för Asien- och Stillahavsfrågor, David Kilgour. Kilgour har tillsammans med advokaten David Matas genomfört en grundlig utredning om organstölder från Falun Gong-utövare. Rapporten heter ”Bloody Harvest” (”Blodig skörd”) och kan läsas i sin helhet på www.organharvestinvestigation.net . Rapporten innefattar detaljer som tillsammans utgör starka bevis för att organstölderna i Kina är en realitet.

CBC:s program nämnde inte Kilgour och Matas bevismaterial och inte heller att deras upptäckter fått stöd av personer på höga positioner, som till exempel FN:s speciella tortyr-rapportör och framstående läkare och forskare.

Efter att Kilgour och Matas rapport publicerats har det brittiska transplantationsförbundet uttryckt sin oro över de pågående, påtvingade ”donationerna” i Kina. Läkaren Tom Treasure skriver för Journal of the Royal Society of Medicine att bevismaterialet är tillförlitligt.

Australiens regering har uppmanat Kina att tillåta oberoende utredningar i och med anklagelserna. Två av Australiens största sjukhus har förbjudit kinesiska kirurgipraktikanter av rädsla för att de kan vara delaktiga i organstölder.

USA:s kongress hade i september 2006 en hearing om organstölder från Falun Gong-utövare. Kongressmedlemmen Dana Rohrabacher uppmanade därpå USA:s regering att agera för att sätta stopp på dessa brott.

CBC pratade med Kilgour i omkring 20 minuter. Kilgour drar slutsatsen att nyhetskanalen inte gillade hans svar eftersom de endast använde tio av hans ord och inget av de orden innefattade några bevis för organstölderna.

– Jag antar att min slutsats är att programmet varit gravt orättvist mot de personer som oroar sig över organstölderna från Falun Gong-utövare, sade Kilgour.

– David Matas och jag har varit i ungefär 45 länder och pratat om det här ämnet och jag tror mig kunna säga att jag aldrig har sett en så orättvis framställning av vår ståndpunkt.

Översatt från engelska:
http://en.epochtimes.com/n2/world/canada-cbc-chinese-regime-ccp-falun-gong-6610.htm