Kanadensisk juristgrupp oroas av fängslad kinesisk advokats rättigheter
Arkivfoto av den fängslade människorättsadvokaten Gao Zhisheng som blev känd internationellt när han försvarade Kinas mest förtrycka människor. Som konsekvens av detta har han fått lida svårt. The Law Society of Upper Canada uppmanar den kinesiska regimen att garantera Gaos välbefinnande. (Foto: Epoch Times)


En grupp kanadensiska advokater säger att de är ”djupt oroade” över det fortsatta frihetsberövandet av den välkände advokaten Gao Zhisheng och att han är försvunnen. Han är känd för sitt mod att tala ut mot kränkningar av mänskliga rättigheter i Kina.

Gao, som i åratal har trakasserats och frihetsberövats av den kinesiska regimen, skulle enligt planen ha släppts ur ett fängelse någonstans i nordöstra Kina den 22 augusti 2013, men han är försvunnen, enligt Law Society of Upper Canada.

”The Law Society är djupt oroad över situationer där advokater, som arbetar för att skydda och respektera mänskliga rättigheter, attackeras för att de utövar sina friheter och rättigheter enligt internationell rätt”, sade gruppen i ett uttalande.

Gao, som nominerats tre gånger till Nobels fredspris, är en människorättskämpe känd som ”Kinas samvete”. Han representerade förföljda grupper som underjordiska kristna och Falun Gong-utövare, en andlig qigongmetod.

Gaos svårigheter började 2005 efter att han skrivit flera öppna brev till regimen för att ha försvarat dessa grupper. Som hämnd stängde regimen hans praktik och därefter dömdes han till tre års fängelse för ”omstörtande verksamhet”.

Efter internationella påtryckningar ändrades straffet till fem års skyddstillsyn. Under denna period försvann Gao minst sex gånger och var en gång försvunnen i 20 månader. Varje gång blev han svårt torterad.

Den orädde Gao försökte därefter fästa världens uppmärksamhet på sitt lands försämrade mänskliga rättigheter i ett öppet brev till det amerikanska representanthuset.

I brevet uppgav han att han inte kunde stödja Kinas värdskap för de olympiska spelen. Kort därefter fördes han bort av poliser, slogs medvetslös och satt fängslad i sex veckor. I november 2007 hade Gao placerats i husarrest. Han förnekades besök, hans bankkonto spärrades och hans familj trakasserades och terroriserades ständigt av regimens säkerhetsapparat.

Han försvann sedan i 14 månader med början i februari 2009. Det avslöjades senare att han hade satts i fängelse.

Efter intervjun i mars 2010 där Gao beskrev sina prövningar och tortyr under fängelsetiden, sattes han igen i fängelse och kvarhölls där i 20 månader. Han fick inte ha någon kontakt med sin advokat eller familjemedlemmar under den här tiden.

Han frihetsberövades återigen i december 2011, den här gången på Shaya-fängelset i Xinjiangprovinsen. Sedan dess har hans familjemedlemmar bara sett honom två gånger, en gång under 2012 och en gång under 2013.

Nu är han försvunnen igen och Law Society uppmanade den kinesiska regimen att ”under alla omständigheter garantera Gao Zhishengs fysiska och psykiska integritet”.

Law Society uppmanar också regimen att garantera alla rättigheterna i enlighet med lagen som borde beviljas Gao och andra människorättsförsvarare i Kina; att sätta stopp för alla trakasserier mot Gao och andra människorättsförsvarare och garantera respekten för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter i enlighet med internationella normer.

Trots att Gao är i händerna på makthavarna är han ett exempel på att hans öde har lett till förändringar i Kina då andra advokater är beredda att utmana regimen på dess allvarliga brott.

Nu finns det ett dussintal av advokater som är villiga att ta ställning mot den brutala regimen för att försvara landets mest utsatta människor.

Översatt från engelska