Kanadensisk danslärare betagen av Shen Yun
Dansläraren Lacey Benedetti prisade Shen Yun efter danskompaniets föreställning i Hamilton, Kanada, den 27 december 2014. (Foto: Med tillstånd av NTD Television)


Det var en riktig höjdare för Lacey Benedetti att få se Shen Yuns premiärföreställning i Hamilton. Hon är till yrket danslärare i det allmänna skolväsendet.

Det var första gången hon såg Shen Yun Performing Arts och klassisk kinesisk dans, en forntida konstform som utvecklats över tiden i Kina.

– Det var intressant att se kombinationen av kraftfulla rörelser och graciösa rörelser och hur de olika elementen behandlades likvärdigt. Det var vackert, sade hon.            

– Dansarna har uppenbarligen tillbringat många år i utbildning och träning, åtminstone antar jag det, det var mycket kraftfullt och exakt. Det var läckert att se hur deras scenkläder smälte in och att de klarade att hantera sådana underbara stora tyger och få det att se så lätt ut.

Hon imponerades speciellt av de storskaliga synkroniserade danserna.

– Jag blev helt tagen av formationerna och urförandet av grupperingarna. Jag tänkte att när dansarna tillsammans arbetade sig igenom koreografin hade de en exakthet och precision. Bara det att uppmärksamma detaljerna, det var underbart att se hur de klarade att uppnå sådana visuella resultat tillsammans.

Shen Yun tar fram Kinas gamla klassiker på scenen, såsom berättelsen om hjältinnan Mulan och den berömde generalen Yue Fei. Det ger en dramatisk skildring till omhuldade berättelser från det förflutna.

– Historieberättandet var underbart, sade Benedetti och tillade att berättande historier genom rörelser är något hennes unga skolklasser ska fokusera på i år.

– Jag sade just när vi gick från föreställningen att jag hoppades ta med mig allt detta. Det skulle ha varit trevligt att ha spelat in något av det, så jag hade kunnat dela med mig av det till eleverna. Men jag ska kanske helt enkelt uppmuntra dem att komma hit nästa år, göra en studieresa, sade hon.

Hon imponerades även av Shen Yuns animerade bakgrundsskärm som förhöjer den specifika berättelsebaserade dansen som utspelar sig på scen.

– Jag njöt verkligen av integreringen av multimedia och hur de kunde använda scenen som en start- och landningsplats. Hur de kunde skapa en multi-dimensionell värld där, med bara de fyra väggarna och hur de kunde hoppa av scenen – eller få det att se så ut – och hur de dök upp från bakgrunden. Det var verkligen ett intressant sätt att visa det på, sade hon.

NTD Television och Joan Delaney rapporterade.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra danskompanier med totalt cirka 400 artister, som uppträder samtidigt runt om i världen. Shen Yun kommer till Stockholm, Cirkus 4-7 april 2015. För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.

Översatt från engelska.