Kanadas nya premiärminister föddes in i politiken
Den 44-årige Justin Trudeau valdes till ny premiärminister i Kanada. (Foto: Geoff Robins/AFP/Getty Image)


Justin Trudeau och liberalerna vann en överväldigande seger i måndagens val, vilket avslutar nio års konservativt ledarskap. Med optimism och löften om förändring fick den karismatiske Trudeau kanadensarnas röster.

Kanadas nya premiärminister, Justin Trudeau, är den första kanadensare som följer i sin fars fotspår till landets ledande politiska position. Hans far, Pierre Elliott Trudeau, var Kanadas premiärminister i 15 år från1968, skriver New York Times.

Men Justin har gått sin egen väg, och kom in i politiken först sju år efter faderns död. Han har sina egna rådgivare, främst från sin egen generation. Han har sagt att eftersom han inte vet allt, så kommer han att lyssna på de som gör det.

I en intervju med New York Times 2013, strax innan han blev liberalernas partiledare, säger han att han tror sig ha något som landet behöver mer av just nu: en motvikt mot den cynism som dominerar politiken över hela världen.

Under valkampanjen anklagades han för att sakna tillräcklig erfarenhet för att klara premiärministerposten. Men kanadensarna valde att tro på hans optimism och löften om förändring, skriver DN.

Justin Trudeau var bara fyra månader när USA:s dåvarande president Richard Nixon var på statsbesök och under en middag höjde en skål för Kanadas blivande premiärminister Pierre Justin Trudeau, skriver New York Times.

Ett av Trudeaus vallöften var att dra tillbaka Kanadas stridsflygplan i Syrien och Irak. Han har redan meddelat USA:s president Barack Obama att det kommer att ske, men inte när. De kanadensiska militärer som tränar kurdiska rebeller i norra Irak kommer dock att stanna kvar, rapporterar SVT.