Kan kinesiska tjänstemän ha rätt om fiskdöden i Tianjin?
Död fisk flyter längs stranden av Haihe-flodsdammen i Tianjin, Kina, den 20 augusti 2015. (Foto: ChinaFotoPress/Getty Images)


De tusentals döda fiskar som hittats längs stränderna i Tianjin dödades av ett vanligt sommarfenomen, och inte på grund av att vattnet hade förorenats av giftiga kemikalier som förvarats i den lagerlokal som nyligen exploderade i ett dödlig eldklot, hävdar en kinesisk tjänsteman.

Tjänstemannen kan mycket väl tala sanning – men samtidigt är de kinesiska myndigheterna kända för att tysta ned katastrofer – och det är den skrämmande delen.

Den 12 augusti exploderade en lagerbyggnad med ca 2500 ton farliga kemikalier i den nordkinesiska hamnstaden Tianjin. Mer än 100 personer dödades och hundratals skadades. Tianjins invånare blir alltmer upprörda över de kinesiska myndigheternas slappa katastrofhantering, underlåtenhet att tillhandahålla tillräcklig information, och censur.

Omkring en vecka efter explosionen säger kinesiska tjänstemän att det giftiga nedfallet, även om det är allvarligt på platsen för explosionen så är det obefintligt i angränsande områden. Kineserna är misstänksamma mot påståendena, och tar regn som känns stickande på huden och stor fiskdöd i Haihe-floden den 19 augusti som bevis på att giftiga föroreningar spridits vida omkring.


Arbetare i skyddsutrustning röjer upp på platsen för explosionerna i Tianjin, Kina, den 20 augusti 2015. (Foto: STR/AFP/Getty Images)

Arbetare i skyddsutrustning röjer upp på platsen för explosionerna i Tianjin, Kina, den 20 augusti 2015. (Foto: STR/AFP/Getty Images)

Syrebrist orsak till fiskdöden?

Deng Xiaowen, chefen för Tianjins Miljöövervakningscenter, höll en presskonferens den 20 augusti för att förklara den stora fiskdöden: ”Under den här tiden på året i Tianjin, särskilt under varma dagar, är fenomenet med fiskdöd ganska vanligt. Stillastående vatten är den främsta orsaken.”

Dessutom, ”eftersom Tianjin är placerad vid mynningen av nio floder har vattenförhållandena aldrig varit bra. När temperaturen är hög under sommaren, spolas föroreningar på jordytan ned i floderna av regnet, vilket gör att syrehalten i vattnet går ner. Under dessa förhållanden är det ganska vanligt med döda fiskar i olika floder i Tianjin. Närboende kallar sådana fenomen ’Fan Keng’, vilket betyder syrebrist”, tillade Deng.

Dengs förklaring kan stämma.

Tidigare har cyanid föreslagits som en förklaring till fiskdöden.

Docent Linda Campbell, som forskar på akvatiska ekosystems hälsa vid Queens University i Ontario, Kanada, sade till Epoch Times i ett e-postmeddelande, att det utan att se siffror på natriumcyanidkoncentrationerna i vattnet, ”är svårt att säga något om de troliga orsakerna till fiskdöden.”

Hon tillade dock att kinesiska medierapporter om fiskdöd runt södra och sydöstra Kina är ganska vanliga.

Övergödning och algblomning

Fenomenet är kopplat till övergödning – överproduktion av alger i vattnet på grund av läckage av gödningsmedel från land och överskott av näringsämnen.

”Algblomningar kan förbruka syret i vattnet (särskilt under varma månader), vilket leder till massdöd av fisk”, skrev Campbell.

Övergödning, som ibland orsakas av industriföroreningar från en källa uppströms, gör också miljön ”mer stressande för fisk, vilket gör dem mer känsliga för föroreningar”, sade hon.

Det kinesiska internetföretaget Sina rapporterade 2011 att stora mängder fisk hittats döda i Haihe Bund-parken i Tianjin, cirka sex kilometer från den aktuella platsen. Orsaken var kvävning på grund av föroreningar, enligt Sina.

Fisken hade också dött i stora mängder i andra delar av Tianjin, över 60 ton i Dagangs Våtmarkspark 2013, enligt Hongkong-tidningen Oriental Daily, men i de senaste två årens rapporter avfärdades ofta förorening som förklaring.

Oroliga och skeptiska nätanvändare

Vad orsaken är må vara så har många kinesiska nätanvändare kopplat det senaste fallet av massdöd av fisk till Tianjin-explosionen, och har blivit försiktiga med vattnet i området.

”Med så många döda fiskar är det säkert så att Haihe-floden har förorenats. Efter att det förorenade flodvatten har blandats med havet blir vattnet i havet också förorenat. Vi borde inte äta skaldjur längre! Endast djävulen tror på regeringen när den säger att ingenting är fel”, skrev ”driedbeefjerky” på populära kinesiska mikrobloggswebbplatsen Sina Weibo.

”Jag sade tidigare att man inte kan äta fisk och skaldjur från havet nära Tianjin efter explosionen. Nu kan man inte fisk och skaldjur från platser nära explosionen”, skrev ”Xiao Tan Shan Feng”.

”Sun Xiruo” skrev: ”Jag använder nu bara vatten på flaska till att koka ris.”

Kineser är i allmänhet skeptiska till påståenden om säkerheten från de kinesiska myndigheterna efter en katastrof, eftersom de är ökända för att försköna och undanhålla information. Det mest kända fallet var när den kinesiska regimen försökte dölja utbrottet av SARS (svår akut respiratorisk sjukdom) år 2003.