Kan FN påverka Burma?
Demonstrationer i Filippinerna mot våldet i Burma. (Foto:AFP/Romeo Gacad)


FN:s uttalande om att man ”djupt beklagar” våldet som använts mot fredliga demonstrationer i Burma välkomnas av människorättsorganisationen Amnesty. Samtidigt önskar man tuffare tag mot militärjuntan.

– Självklart hade vi gärna sett att säkerhetsrådets uttalande hade varit mycket starkare och krävt ett omedelbart och villkorslöst frisläppande av Aung San Suu Kyi och andra samvetsfångar, säger Amnestys generalsekreterare Irene Khan i ett pressmeddelande.

Frisläppandet av demokratiförespråkaren Aung San Suu Kyi ses av organisationen som särskilt nödvändigt för att kunna göra några framsteg i den ”genuina dialog” och ”nationella försoning” som säkerhetsrådet eftersträvar.

Amnesty kräver även att FN:s säkerhetsråd ska införa ett omfattande och bindande vapenembargo mot Burma. De länder som exporterar flest vapen till Burma, det vill säga Kina, Indien och Ryssland uppmanas att förbjuda leveranser av militär utrustning dit.

Nu väntar man för att se om FN:s uttalande kommer ha någon effekt på situationen i Burma. Förhoppningarna är att tusentals fångar ska frisläppas ur fängelserna och att steget därefter blir att låta FN:s expert på mänskliga rättigheter, Sergio Pinheiro, komma in i landet.