Kaféupplevelse värd en avstickare
Conditori Nordpolen i Vara, namngivet efter Andrées berömda resa. (Foton: Anders Ericsson/Epoch Times)


Om du verkligen vill ha en upplevelse för ögat och gommen besök då Conditori Nordpolen i Vara. Jag besökte konditoriet i samband med att utställningen ”Sanning, godhet, tålamod” visades på biblioteket i Vara.

Det var längesedan jag åt en sådan god lunch. Jag tog en kycklingsallad och då ingick dricka, nybakat bröd från det egna bageriet, kaffe – och tårta. En mycket delikat upplevelse.

För mig som är en ”bakverkens älskare” var det en fröjd för ögat att se alla dessa bakverk i butiken. Det är sällan man kan skåda något sådant idag. Konditorierna har numera oftast ett mycket mera begränsat sortiment.

Om du åker på E20 kosta då på dig en avstickare in till Vara och Conditori Nordpolen för en lunch eller fika. Du kommer inte att ångra dig. Det tar endast tre-fyra minuter att svänga av från E20 och fram till den väntande kaffekoppen.

För dig som är historisk intresserad så kan det vara intressant att veta att namnet Conditori Nordpolen är en hyllning till den inte helt obekante Salomon August Andrée.


Utbudet slår många av dagens moderna kaféer.

Utbudet slår många av dagens moderna kaféer.

Sommaren 1894 provflög han inför sin expedition med Örnen tre år senare en luftballong, Svea, över Västergötland. Under en av turerna tvingades han nödlanda på en gård utanför Vara. Innan färden gick vidare passade ingenjör André på att dricka kaffe i Vara.

Varaborna hedrade hans minne genom att bryggeriet fick namnet Nordpolen. Två systrar till bryggeriägaren, Alma och Alvida Jansson, startade 1903 ett nykterhetscafé

– Conditori Nordpolen.

Numera är bryggeriet nedlagt men konditoriet blomstrar som aldrig förr. 2003 firade det hundraårsjubileum.