Julian Assange: "Kriget mot whistleblowers måste upphöra"
WikiLeaks grundare Julian Assange håller tal från balkongen på Ecuadors ambassad den 19 augusti i London. (Rosie Hallam/Getty Images)


Wikileaks grundare Julian Assange gjorde nyligen ett offentligt framträdande från balkongen på Ecuadors ambassad i London, där han uppmanade USA att upphöra med sitt krig mot ”whistleblowers” (ung. tipsare, informatör).

– Efter att denna ambassad i onsdags kväll utsattes för hot och polisen kom hit, kom ni för att bevaka händelsen, sade han i ett tal riktat till folkmassan med supportrar som väntade utanför.

– Jag är här med er idag eftersom jag inte kan vara där med er idag. Jag tackar er för er beslutsamhet och för er generositet, sade han enligt The Guardian.

Assange har gömt sig på ambassaden sedan den 19 juni efter att Storbritanniens högsta domstol beslutat att han måste utlämnas till Sverige för att höras angående anklagelserna om sexbrott.

I torsdags gav Ecuadors regering Assange asyl men Storbritannien vägrar låta sig rubbas och säger att Assange fortfarande måste häktas och skickas till Sverige om han lämnar ambassaden.

– Jag tackar president Correa för det mod han visat då han övervägt och givit mig politisk asyl, sade han enligt Sky News.

Assange hävdar att Washington driver på för att han ska utlämnas till USA eftersom hans webbsida läckt ut hundratusentals känsliga diplomatiska dokument.

– Det måste bli slut på allt struntprat om att stämma medieföretag, vare sig det gäller Wikileaks eller New York Times, sade Assange enligt The Guardian och tillade att ”kriget mot ‘whistleblowers’ måste uppöra”.

Översatt från engelska.