Julian Assange frigavs mot borgen
Julian Assange, Wikileaks grundare släpps fri efter att ha beviljats borgen vid Westminster Magistrates Court i London den 16 december. (Foto: AFP/Leon Neal)


Julian Assange släpptes fri kring kl 17:45 lokal tid i London mot borgen. Borgen sattes till 200 000 pund och villkoren för borgen var att han skall bära fotboja, vistas på orten som är känd för polisen och rapportera varje kväll till polisen var han befinner sig, enligt uppgifter till medier.

Han kommer att vistas på en supporters lantegendom i England. Beslutet om överlämning till Sverige skjuts upp till nästa år till en första förhandling i januari.

Julian Assange släpptes efter nio dagar i häktet. Supportrar och media kantade gatorna utanför domstolen för att få se en skymt av Wikileaks grundare.

Assange är australisk medborgare och han har ådragit sig massivt ogillande från politiska ledare runt om i världen efter det att Wikileaks läckt över en halv miljon diplomatiska handlingar.

Även fast inget åtal har väckts för läckorna är 39-åringen efterlyst av den svenska polisen för anklagelser om sexuella övergrepp.

Assanges advokat, Mark Stephens, säger att hans klient nekar till anklagelserna och att de är ett politiskt trick.

Mark Stephens hoppas att kunna förhindra att Assange utlämnas till Sverige och erbjuder att hans klient bär elektronisk fotboja och bo rpå en adress som polisen känner till vilket nu accepterats av den engelska domstolen.

Översatt delvis från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/47491/