Journalistkollegor runt om i världen sörjer Natalia Estemirova
Arkivbild av Natalia Estemirova, till vänster, taget under en telefonkonferens i Groznyj i Tjetjenien. Foto: AFP)


Natalia Estemirova, före detta journalist och medarbetare hos den ryska människorättsorganisationen Memorial, kidnappades i den tjetjenska huvudstaden Groznyj på morgonen den 15 juli och hittades död i grannrepubliken Ingusjien på eftermiddagen samma dag.

Estemirova har hjälpt Reportrar utan gränser med faktainsamlingen om de forna sovjetrepublikerna i kaukasiska regionen, Tjetjenien, Ingusjien och Dagestan. Med den information som Estemirova har delat med sig är Reportrar utan gränser övertygat om att den Kaukasiska regionen är på gränsen till kaos.

Människor som Estimirova fyller modigt gapet som den dalande pressen oberoende pressen lämnat sig, menar pressfrihetsorganisationen.

Memorial, en organisation som kom till under perestrojka, har i sin uppdragsdeklaration angivit att uppmärksamma och bevara samhällets minnen av den allvarliga politiska förföljelsen i det forna Sovjetunionens historia.

Som journalist har Estemirova bland annat arbetat under livsfarliga omständigheter med att undersöka de civila offrens situation i Tjetjenien, delvis tillsammans med Anna Politkovskaja. Hon har belönats av Sverige och EU-parlamentet. Natalia fick även Politkovskajapriset 2007.

Det svenska EU-ordförandeskapet hyllade i ett uttalande Natalia Estimirova och krävde att Ryssland skyndsamt undersöker fallet och straffar de skyldiga. Mordet påvisar behovet av att skydda människorättsaktivister i Ryssland, säger uttalandet.

Från officiella håll har både Ryssland och Tjetjenien fördömt mordet. Mordet en annan rysk journalist, Anna Politkovskaja 2006, är fortfarande olöst.