Journalist vid People´s Daily flydde till Hongkong
Qiu Mingwei, biträdande chef på People's Forum, en del av tidningen People's Dailys hemsida, flydde till Hongkong den 30 juli och befinner sig nu i Macao. (Foto: Xu Xia/Epoch Times)


En anställd vid People’s Daily, det huvudsakliga språkröret för det kinesiska kommunistpartiet, flydde till Hongkong den 30 juli för att undslippa förföljelse efter att ha deltagit i en prodemokratisk marsch. Hongkongtidningen Apple Daily rapporterade om det här fallet den 18 augusti.

Qiu Mingwei började arbeta på People’s Daily 2005 och var mellanchef på tidningens internetforum. Han reste till Hongkong i slutet av juni för att delta på en konferens för journalister, International Federation of Journalists, och under sin vistelse där fotograferades han under Första juli-marschen, ett årligt evenemang till stöd för demokrati och mänskliga rättigheter.

Enligt Qiu gick han med i paraden av ren nyfikenhet. Han sade i en kommentar till hongkongmedia:

– Jag blev väldigt skakad av marschen i Hongkong. Det är mycket svårt att tänka sig en sån storskalig marsch på det kinesiska fastlandet. De kan till och med kräva ledarnas avgång, det är helt otänkbart i Kina.

Efter att Qiu återvänt till Peking den 8 juli fick han höra av chefredaktören på People’s Forum att tidningen skulle upphäva hans journalistlicens och sparka honom.

Qiu står nu inför åtal för att ha deltagit i demokratimarschen, innehav av hemliga dokument om statshemligheter och för att ha talat med utomstående källor utan tillåtelse.

Han insisterar på att de hemliga dokumenten fabricerats för att sätta dit honom och anser att han blivit felaktigt anklagad för politiska brott. Högre uppsatta personer på People’s Daily som han bett om hjälp sade till honom att frågan nu lyfts till att bli en ”politisk fråga”. De sade åt honom att han borde se om sin egen säkerhet och ta sig så långt bort som möjligt.

– Om de fått fast dig för ett brott och du inte kan förklara dig bra är det meningslöst att anställa en advokat. Det finns vissa väldigt enkla ärenden som People’s Daily lyfter upp till att vara politiska problem, det är mycket skrämmande. Den här gången är det min personliga frihet som gått förlorad, sade Qiu.

– Som biträdande chef på en avdelning av People’s Daily har jag rätt att välja mina egna vänner, sade Qiu i en intervju med Epoch Times.

Enligt Qiu fick han ingen hjälp av sina överordnade eftersom de var rädda att dras in i hans fall. Innan han flydde hade en korrespondent som arbetade under honom redan gripits och kvarhållits i 15 dagar.

Qiu fick inte politisk asyl i Hongkong, så han reste till Thailand och sedan vidare till Macao, där han befinner sig för närvarande. Han säger att situationen har lett till att hans fru måste medicinera för att orka med.

översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/21221/