Josef satsar på att bli bäst i Norden på pizza
En nordisk mästare? Tävlingsbidraget bakades upp för första gången till provsamakning av ET:s reporter. (Foto: Anja Johansson)


På onsdag gäller det för Josef Hakimi, Rättvik. Då avgörs Nordiska Mästerskapet i pizzabakning. Josef är en av de sex finalisterna.

En hälsopizza med GI-riktiga ingredienser, kan det månne vara en nordisk Mästare? Det hoppas i alla fall Josef Hakimi, 39, som på onsdag deltar i NM i pizzabakning. Tävlingarna går under ”GastroNord” på Älvsjö-mässan i Stockholm och är arrangerad av tidningen Fast Food.
-Tidningen Fast Food skickade ut anmälningar till pizzabagare i hela Norden. Jag har sedan ett tag tillbaka bakat en hälsopizza, så jag tyckte den kunde vara med, så jag fyllde i en anmälan och blev uttagen, som en av sex, till finalen, säger Josef.

För cirka ett år sedan var Josef först i landet med att lansera en hälsopizza, som har fyra gånger så mycket fibrer som en vanlig pizza och bara har en fjärdedel i fetthalt. Pizzan har gjort succé, det kommer folk från hela Dalarna för att smaka hans hälsopizza. Att han började experimentera fram en hälsosam pizza beror på att han äter minst en pizza om dagen och tyckte att något hälsosammare vore bra för kroppen.
-Om jag vinner kanske det kan bli en revolution inom pizzabranchen, säger Josef hoppfullt, eftersom man ser pizza som fet mat, fortsätter han.

Hälsopizzan som Josef säljer i sin pizzabutik, Majas Pizza, har fem procent fett och åtta procent fibrer, men tävlingspizzan kommer att ha tolv procent fett och nio procent fibrer. Ingredienserna på tävlingsbidraget har alla lågt GI-värde.
– Jag är mycket intresserad av hälsosam mat och läser mycket, berättar Josef, och på tävlingspizzan har jag valt bara färska grönsaker, champinjoner, aubergine, squash, körsbärstomater, purjolök, vitlök, paprika, bara de  gröna oliverna är konserverade, fortsätter han.

Bland de sex finalisterna i mästerskapen finns också förra årets vinnare, en pizzabagare från Helsingborg, men Josef tror han har goda chanser att vinna. Vinnaren får representera Norden vi EM i Spanien under hösten. Först med hälsopizza i Sverige och nu i final i NM, vad har då denna pizzabagare på gång i framtiden månntro?
– Jag tycker om att exprimentera hela tiden och provar nya degblandningar jämt, men just nu försöker jag satsa på allergiker, för många av mina kunder är glutenallergiker, säger Josef. Jag använder en färdigköpt botten men ska försöka få fram en egen deg med bättre smak, avslutar han.

Bara, exklusivt för Epoch Times, bakar Josef sitt tävlingsbidrag. Omdöme? Ja, den är riktigt, riktigt god och för första gången kan man känna sig hälsosam efter en pizza.

Kostens betydelse för hälsa inom kinesisk medicin

Så lätt lagar du Kung Pao-kyckling


Josef Hakimi visar upp sin hälsopizza, på onsdag ska han hinna göra två stycken på tio minuter, en till juryn och en till dukningsbordet. (Foto: Anja Johansson)

Josef Hakimi visar upp sin hälsopizza, på onsdag ska han hinna göra två stycken på tio minuter, en till juryn och en till dukningsbordet. (Foto: Anja Johansson)