Jordskred bakom tågolycka med 19 döda
Räddningspersonal undersöker vraket efter det tåg som spårade ur i Donxiang-häradet i Jiangxiprovinsen i östra Kina. Tåget var på väg från Shanghai till turiststaden Guilin.


Tidigt på morgonen den 23 maj orsakade ett jordskred i Jiangxiprovinsen att ett tåg på väg från Shanghai till turiststaden Guilin i den sydliga Guangxiprovinsen spårade ur.

Så här långt har man hittat 19 döda och 71 har rapporterats som skadade. Det är oklart hur många som befann sig ombord på tåget vid olyckan. Räddnings- och röjningsarbetet blev utdraget.

Den femte stormen den här månaden drabbade Jiangxiprovinsen på kvällen den 20 maj. Efter en stor regnmängd på kort tid steg vattennivån i floden Xi kraftigt och orsakade ett skred från ett berg.

Tåg K859, som då redan lämnat Shanghais södra station spårade ur klockan 02.10 vid sektionen som begravts av skredet, mellan Yujiang och Dongxiang på Hukun-järnvägen. Olyckan ledde till att trafiken stoppades på flera sektioner av järnvägen från Shanghai till Yunnanprovinsen i sydvästra Kina.

K859 har 17 vagnar. Loket och de första nio vagnarna spårade ur och delar av tåget deformerades kraftigt.

Vid klockan nio på morgonen hade räddningsmanskapet hittat tio kroppar. Skador som uppstått var främst brutna ben av smällen och sammantryckningen av tåget.

Ying Kongwen, som är chef för allmänkirurgi på Tanyings folksjukhus sade att sjukhuset tagit emot 17 skadade. Dessa var personer allvarliga skador, men som var stabila, som man skickat till sjukhuset vid 8-tiden på morgonen.

– Kirurgiavdelningen tog emot tio personer och ortopedkliniken fem eller sex. Det fanns även en gravid kvinna som skickades till gynekologiavdelningen.

Olyckan inträffade mellan branta berg, vilket gjorde räddningsarbetet svårt. 280 passagerare har hittills förts i säkerhet.

Enligt en kinesisk väderleksrapport som sträcker sig mellan klockan 20.00 den 20 maj till 20.00 den 23 maj, så fäll under den tiden 75,5 millimeter regn i genomsnitt i Jiangxiprovinsen. Stormen drabbade 34 städer och härad varav 15 drabbades hårdare. Åtminstone en och en halv miljon människor drabbades och 44 600 ska ha evakuerats.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/36008/