Jordbävningsoffers förälder dömd till fängelse
Föräldrar som förlorat sina barn i jordbävningen i Sichuan protesterar mot den undermåliga byggstandarden i statligt byggda hus, Barnens dag den 1 juni. (Andrew Wong/Getty Images)


He Hongchuns barn dog i jordbävningen i Sichuan för 14 månader sedan. Hans upprepade krav på rättvisa har gett honom tre år i arbetsläger och fem års övervakning för att ha ”samlat en folkmassa för att störa den allmänna ordningen”. Beichuan’s häradsdomstol kom med sin dom den 9 juli efter ett år av rättegångar.

Enligt Radio Free Asia var Hes advokat och andra föräldrar vars barn dog i jordbävningen missnöjda med domen. Den 10 juli sade He att han var mycket trött och ville vila ett tag innan han gjorde upp nya planer. Hes svåger avslöjade att domen kommer överklagas.

RFA-artikeln citerade även Hes advokat, Li Fanping, som sade att rätten inte presenterat några bevis.
– Åklagaren åtalade utan att ha några bevis. Rätten krävde inte heller att han skulle komma med några bevis innan de kom med sin dom. Vanligen dömer man till övervakning när den åtalade förklarat sig skyldig, men He gjorde aldrig detta. Jag ser denna dom som ett sätt att trycka ner föräldrar som kräver kompensation, sade han.

Hes andra advokat, Jiang Tianyong, ansåg också att domen var politisk.
– Det är ett resultat av regimens försök att ”stabilisera samhället”. De prövade inte fallet på rättslig grund utan utifrån regimens behov av ”stabilisering”.

den 27 september misstänkte polisen He Hongchun för att ha organiserat föräldrar till jordbävningsdödade elever att demonstrera framför ett försäkringsbolag och han greps. Domstolen prövade inte fallet förrän den 15 maj i år. Efter rättegången sade domaren att domen skulle meddelas en annan dag. Senare informerade domstolen Hes familj att det skulle bli en ny rättegång i slutet på juni.

Ett dussintal föräldrar fanns på plats i domstolen under den andra rättegången för att visa sitt stöd för He. En av föräldrarna, med namnet Xie, sade till Epoch Times att de planerade att vädja till det statliga rådet, vilket är Kinas regering, efter den 1 oktober.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/19711/